Printaj ovu stranu

Ured za društvenu brigu: Nastavak projekta „Posjete starijim osobama i porodicama sa djecom“

Autor: Mart 16, 2017 0

Projekat  pod nazivom „ Posjete starijim osobama i porodicama sa djecom“ pokrenut od strane Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice 2016. godine u saradnji sa koordinatorima muftijstava i medžlisa nastavlja se i tokom 2017. godine. Prva ovogodišnja posjeta upriličena je porodici  rah. prof. Rešida  Bilalića, dugogodišnjeg profesora u Gazi  Husrev – begovoj medresi u Sarajevu.

Razlog  posjete  jeste  nedavno preseljenje na bolji svijet supruga i oca petero djece, od kojih je najmlađa  trinaestogodišnja Amina. Razlog posjete je i sjećanje  na rah. profesora, koji je kao dugogodišnji profesor  u medresi odgojio nekoliko generacija. U toplom domu porodice Bilalić, srdačno nas je dočekala  Igbala – hanuma, inače svršenica prve  generacije ženske medrese u Sarajevu.

„Imajući u vidu važnost i očuvanje porodice,  Islamska zajednica nastoji da pruži posebnu pažnju jednoroditeljskim porodicama. Odlučile smo se za ovu posjetu  iz razloga što je rah. profesor Bilalić pola svoga životnog vijeka proveo u odgojno-obrazovnoj instituciji dajući svoj nesebičan doprinos zajednici, i kao profesor i kao pedagog, istakla je mr. Emina Bešlija, stručna saradnica i koordinatorica projekta.

Prva ovogodišnja posjeta realizovana je zajedno sa mr. Sabrijom Mehmedović,  koordinatoricom za ženski aktivizam i  socijalna pitanja pri Muftijstvu sarajevskom.

Povezani članci (po oznakama)