Printaj ovu stranu

Travnik: Seminar za imame

Autor: Januar 06, 2018 0

U sklopu redovnih aktivnosti, a u cilju dodatne edukacije imama, Muftijstvo travničko je u saradnji sa Elči Ibrahim-pašinom medresom i ove godine u mjesecu januaru organizovalo redovni seminar za imame i muallime sa svoga područja.

Seminaru pod nazivom "Razmjena pozitivnih iskustava u mektebskoj nastavi" osim redovnih imama prisustvovale su i njihove supruge, zatim muallime te penzionisani imami.

U svojstvu domaćina prvi se obratio direktor mr. Dževdet-ef. Šošić koji je izrazio dobrodošlicu i zahvalnost imamima za svemu što čine za Islamku zajednicu općenito i Elči Ibrahim-pašinu medresu posebno. Naglasio je da je proteklu 2017. godinu obilježilo otvaranje četvrte zgrade Medrese te upis, po prvi put, pet odjeljenja u prvi razred.


U glavnom dijelu seminara sedmorica imama imali su svoja kraća obraćanja, a koja se tematski tiču njihovog rada u mektebu. Riječ je o imamima koji su u protekloj mektebskoj godini na području svog medžlisa proglašeni za najuspješnije. Tako su se obratili redom:

1) Admir-ef. Malanović - Lična iskustva rada u mektebu,

2) Kemal-ef. Tokmić - Obrada tedžvidskih pravila,

3) Almedin-ef. Mešković - Iskustva u saradnji sa roditeljima i vannastavnim sadržajima,

4) Sedad-ef. Tarakčija - Presjek muallimskog radnog dana,

5) Eldin ef. Buljina - Unaprijeđenje uslova u radu kao podsticaj što boljem uspjehu,

6) Samir-ef. Ahmić - Osavremenjavanje rada u mektebu,

7) Merzuk-ef. Grabus kao najuspješniji muallim na području muftijstva za prethodnu godinu govorio je o Uvjetima uspjeha u mektebu.


Na kraju glavnog dijela seminara, a prije njegovu evaluacije, učesnicima se obratio i muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je uz pohvalu izlagačima dao i nekoliko sugestija koje se odnose na važnost ozbiljnosti u radu i djelovanju, na važnosti iskrenog nijeta, na radu koji je zasnovan shodno zakonskim principima države i pravilima unutar zajednice, te o potrebi organizacije dodatnih vannnastavnih aktivnosti u džematima.


Učenjem dove, podne-namazom i ručkom u restoranu Medrese završen je prvi po redu stručni seminar za imame Muftijstva travničkog u 2018. godini.