Printaj ovu stranu

Sjednica Euro-azijskog vijeća za fetve

Autor: M.A. Decembar 24, 2018 0

 U periodu od 21. do 22. decembra 2018. godine, u Istanbulu održan je 3. radni susret Euro-azijskog vijeća za fetve, koje je osnovano 2016. god. u Ankari, na inicijativu Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet).

Susret je otvorio prof. dr. Ali Erbaş, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), koji je u svom pozdravnom govoru izrazio dobrodošlicu prisutnima i zahvalio im se na njihovom dosadašnjem doprinosu u donošenju islamsko-pravnih rješenja. Istaknuo je važnost osnivanja međunarodnih akademija u području islamskih znanosti, koje će se boriti protiv raznih ideologija, ekstremnih i terorističkih organizacija poput tzv. Islamske države, FETO i Boko Harama. 

Nakon svečanog dijela, uslijedila je prva sesija na temu: „Metodološki problemi pri odgovoru na pitanja iz područja vjere u novijem vremenu“, prof. dr. Ahmeda Yamana, generalnog sekretara Euroazijskog vijeća za fetve, a poslije džume namaza uslijedila je druga sesija na temu: „Politika izdavanja fetvi u pitanjima koja su regulirana državnim zakonima“, prof. dr. Kaşifa Hamdi Okura, člana Visokog vijeća Uprave za vjerske poslove Republike Turske. U subotu je održana treća sesija, na temu „Neka suvremena ekonomska i financijska pitanja“, kojom je predsjedavao sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković, koji je ujedno i zamjenik generalnog sekretara Euro-azijskog vijeća za fetve. U trećoj sesiji razmatrane su i konsenzusom usvojeno šest fetvi iz područja ekonomije i financija.

Na kraju susreta, usvojena je i Završna deklaracija, u kojoj se, između ostaloga, poziva Međunarodna zajednica da se zalaže za općeljudske vrijednosti i da igra aktivnu ulogu u osiguravanju osnovnih prava i sloboda svakog čovjeka na zemaljskoj kugli, bez obzira na njegovu vjersku i nacionalnupripadnost. Deklaracija naglašava da su sukobi u nekim muslimanskim zemljama duboko ranili i nanosili štetu muslimanima, te je istaknuto da je vjerska i ljudska obveza čelnika muslimanskih zemalja okončati ove sukobe i ulagatinapore u liječenju rana proisteklih iz tih bratoubilačkih sukoba. Također je istaknuta opasnost od islamofobije, koja služi kao platforma za mržnju prema muslimanima, što u velikoj mjeri nanosi štetu svjetskom miru i sigurnosti, a protiv koje se treba boriti zajedničkim snagama.

Pored sarajevskog muftije prof. dr. Enesa Ljevakovića, susretu je ispred IZ u Hrvatskoj nazočio Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije, a ispred IZ u Sloveniji Sead ef. Karišik, imam u Kranju.

 

Povezani članci (po oznakama)