Printaj ovu stranu

Održano 14. takmičenje u hifzu i tilavetu Kur'ana

Autor: Sedin Salić Septembar 09, 2019 0

U Studentskom centru Islamske zajednice (IZ) u Sarajevu danas je završeno 14. takmičenje u hifzu i tilavetu Kur’ana, a pobjednik u najtežoj kategoriji "Hifz cijelog Kur'ana s komentarom prvih 5 džuzova" je hafiz Omer Bukuarević, sa osvojenih maksimalnih stotinu bodova.

Dvodnevno takmičenje organizirala je Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ, i to u kategorijama „Hifz pet džuzova“, „Hifz deset džuzova“, „Hifz 20 džuzova“, „Hifz cijelog Kur'ana sa komentarom“ i „Takmičenje u tilavetu (lijepom učenju Kur'ana)“.

Pobjednici po kategorijama su:

Hifz cijelog Kur'ana s komentarom prvih 5 džuzova

1.Bukuarević hafiz Omer (100)

2.Efendić hafiz Davud

3.Kanurić hafiz Hamza

 

Hifz 20 džuzova sa tedžvidom

1.Hamidović hafiz Ahmed

2.Avdibašić hafiz Ahmed

 

Hifz 10 džuzova sa tedžvidom

1.Bajrić Malik (95)

2.Spahić Imran

3.Hamidović Bilal

 

Hifz 5 džuzova sa tedžvidom:

1.Grizić Ahmed (94)

2.Omerović Harun

3.Ramić Mahir

 

Tilavet: 

1.Muhamed Vehab (95.66 bodova)

2.Abdulkadir Omerović

3.Ejub Tulić

"Cilj organizovanja takmičenja je promocija hifza u Bosni i Hercegovini (BiH), pogotovo među mlađom populacijom", izjavio je hafiz Dževad Šošić, predsjednik Takmičarske komisije i izaslanik reisu-l-uleme. 

Druga dva člana komisije su bili hafizi Mensur Malkić i Abdulaziz Drkić.

Hafiz Šošić je dodao da se takmičenjima želi hafizima dati priliku da pokažu vještine učenja Kur'ana, i da, između ostalog, razmijene lična iskustva u metodologijama učenja hifza kao i u nastupima na takmičenjima, uključujući i ona na globalnom nivou.

"Kao predsjednik Komisije mogu da izrazim zadovoljstvo kvalitetom učenja hifza koji su pokazali takmičari jer je iznad one koju smo imali na prethodnom takmičenju. To govori da imamo jedan značajan pomak kod naših hafiza, da se dobro pripremaju i da ubuduće možemo očekivati još bolji i kvalitetniji nivo. To je važno, jer mi od ovih pobjednika delegiramo naše učesnike na svjetskim takmičenjima",  istakao je hafiz Šošić.

Povezani članci (po oznakama)