Printaj ovu stranu

Srebrenica: Godišnjica otvorenja Memorijalnog centra u Potočarima

Autor: Ajša H.H. Foto: A. Javdan Septembar 20, 2019 0
Prije16 godina Clinton zvanično otvorio Memorijalni centar Srebrenica – Potočari
 
Danas je u Potočarima polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena 16. godišnjica zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine.
 
Obilježavanju su prisustvovali predstavnici udruženja preživjelih žrtava Srebreničkog genocida, predstavnici Islamske zajednice BiH na čelu sa muftijom tuzlanskim Vahid ef. Fazlovićem i glavnim imamom u Srebrenici Damir ef. Peštalićem, predstavnici lokalnih vlasti u Srebrenici, predstavnici Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini na čelu sa Pinar Koč i drugi.
„Karakteristična je ta 2003. godina, jer tad su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. U martu 2003. godine ukopano je prvih 600 žrtava Genocida, 11. jula iste godine ukopane su 282 žrtve i 20. septembra te godine ukopano je 107 žrtava Genocida. Te godine ukopano je 989 žrtava Genocida“, podsjetio je ovom prilikom  direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović, te dodao da je ostalo da se urade nišani za još 33 žrtve Genocida ukopane ove godine. 
 
Dvadesetog septembra 2003. godine Memorijalni centar Srebrenica - Potočari zvanično je otvorio bivši američki predsjednik SAD-a Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari do sada su ukopane 6.643 žrtave genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika, Milića i drugih dijelova Istočne Bosne. 
 
Najmlađa do sada ukopana žrtva u mezaristanu u Potočarima je beba Fatima Muhić. Ona je dobila ime tek nakon identifikacije, jer je ubijena odmah po rođenju. Najstarija je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.