Printaj ovu stranu

Priznanje “Hasan ef. Škapur“ dodijeljeno Fuad-ef. Omerbašiću

Autor: Edin Kavazović Decembar 15, 2016 0

U ponedjeljak 12. decembra 2016. godine, u Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju, održana je centralna manifestacija za područje Muftiluka zeničkog povodom 12. rebiu-l-evvela, Dana rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s., na kojoj je glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašiću dodijeljeno priznanje i nagrada ‘’Hasan ef. Škapur’’.

 

Prigodan program sadržan u učenju Kur-ana, mevluda, ilahija i kasida kojim su evocirane uspomene na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju izveli su imami Medžlisa IZ Tešanj, nakon čega su se prisutnim obratili: imam Ferhad-begove džamije mr. Enver ef. Kurtić, profesor na IPF u Zenici prof. dr. Zuhdija Adilović, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.

Prof. dr. Zuhdija Adilović, u svom obraćanju ukazao je na metode i načine kojima je Poslanik, a. s., odgajao generacije na koje se mi pozivamo i koje su nam primjer i uzor.

Nakon što se zahvalio na didijeljenom priznanju, glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić podsjetio je prisutne na lik i djelo Hasan ef. Škapura, kao i zadovoljstvo činjenicom da je upravo on ovogodišnji dobitnik priznanja i nagrade Hasan ef. Škapur.

Muftija Zenički dr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju istakao je da kroz iščitavanje sire – životopisa Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s., imamo dobar primjer kako se trebaju odgajati buduće generacije, generacije koje će promovirati dobro i kloniti se zla, praštati ljudima i tražiti oprost od njih, savjetovati se sa ljudima, odbacujući svoj stav, kako je to i sam Poslanik, a. s., činio, posvetiti se misiji i zadaći, prema bližnjima imati poseban odnos i posebno ih opominjati, jer je obaveza prema njima veća, a potom je uz  učenje tekbira svih prisutnih uručio Priznanje ‘’Hasan ef. Škapur’’ za doprinos u razvoju hadiskih znanosti u BiH mr. Fuad ef. Omerbašiću.

Fond ''Hasan ef. Škapur'' ustanovljen je 2005. godine, a namjena mu je stipendiranje učenika i studenata i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim naučnim radnicima, pojedincima, organima i ustanovama u BiH i šire za doprinos u razvoju hadiskih znanosti. Nagrada i priznanje dodjeljuju se jednom godišnje i to povodom 12. rebiu-l-evvela.

Dobitnici priznanja i nagrade ''Hasan ef. Škapur'' za doprinos u razvoju hadiske znanosti u BiH u proteklom periodu bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (2013.), dr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički (2014.), prof. dr. Zuhdija Hasanović (2015/1436.h.), mr. Salih ef. Indžić (2015/1437.h.) i mr. Fuad ef. Omerbašić ove godine.

Mr. Fuad ef. Omerbašić, sin Rašid ef. i Taiba-hanume, rođen je u Miljanovcima 14. 09. 1965. godine. Oženjen je suprugom Ajkom, dipl. nastavnicom Isl. vjeronauke. Otac je 3 djece, Dženane, Nedima i Ajle.

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1984. godine. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1996. godine. U zvanje magistra nauka promoviran je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru 2009. godine.

Radio je kao imam u džematu Mrkotić, a od 19. 07. 1988. do 01. 06. 2005. godine bio je imam Čarši džamije u Tešnju.

U ratnom periodu obavljao dužnost glavnog imama, tada OIZ Tešanj, u periodu od 1992.-1994. godine. U Armiji BiH bio je angažovan od 1992.-1996. godine, gdje obavlja dužnost referenta za moral pri Nastavno-regrutnom centru u Tešnju, a kasnije u Komandi mjesta kao pomoćnik komandanta za odnose sa civilnim strukturama.

Od 01. 06. 2005. godine glavni je imam MIZ Tešanj.

Neprocjenjiv je njegov doprinos u izgradnji objekata Islamske zajednice na području MIZ Tešanj, pokretanju Biltena Medžlisa IZ Tešanj, pokretanju internet stranice Medžlisa, te brojnim drugim aktivnostima na organizaciji vjerskog života na području Medžlisa IZ Tešanj.

Iskustvo koje je stekao u toku imamsko-hatibsko-muallimskog rada pomoglo mu je da bolje razumije potrebe i probleme sa kojima se susreću imami u džematima, te da lakše savlada izazov rukovođenja Medžlisom koji broji 34 imama u isto toliko džemata. Unoseći istovremeno i autoritativnost i blagost u komunikaciji sa ljudima Fuad ef. je zaslužio poštovanje kako od strane pretpostavljenih, tako i od strane poslovnih saradnika i prijatelja.

 

Povezani članci (po oznakama)