Printaj ovu stranu

Hrvatska: Održan 1. Festival islamske vjeronauke

Autor: Maj 14, 2017 0

Islamski centar Rijeka u subotu, 13. svibnja 2017. odnosno 19. Ša’bana 1438.h.g. je bio nurli, oplemenjen i ukrašen najvećim dječijim džem’atom od njegovog otvorenja, a prošlo je upravo četiri godine.

 

Naime, tog dana održan je 1. Festival islamskog vjeronauka ili prva smotra polaznika mekteba i islamskog vjeronauka Islamske zajednice u Hrvatskoj i to onih najboljih.

Zaista je bio prekrasan prizor, doživljaj i osjećaj vizualno ali i glasovno osjetiti preko 400 dječijih glasova koji su ispunjavali riječku džamiju učeći salavate, tekbire i prezentirajući znanje koje su stekli u protekloj školskoj/vjeronaučnoj godini kroz mekteb i vjeronauk.

Okupljeni oko svojih muallima, u društvu (nepoznatih) vršnjaka iz svih dijelova Hrvatske, smisao i cilj Prve smotre mektebskih polaznika i polaznika vjeronauke je ispunio očekivanja ali i zadovoljstvo. Nakon ugodnog programa izvedenog od polaznika MIZ Rijeka, prezentacije predstavnika Škole Kur’ana iz nekoliko Medžlisa, vjersko-prosvjetna referentica m. Emina Mešić iskazala je svoje zadovoljstvo, radost i ushićenje zbog okupljanja djece na jednom mjestu kako bi se okupila oko zajedničkih vrijednosti ali i povezala sa svojim vršnjacima iz drugih gradova te gradili prijateljstva.

Upravo je zato osmišljeno cjelodnevno druženje nakon podne-namaza kroz sportsko-rekreativne susrete kako za dječake tako i djevojčice u krugu Islamskog centra Rijeka s predivnim pogledom na more. Muallima Mešić prozvala je najbolje učenike koji su ostvarili plasman na Državnom natjecanju te uručila Zahvalnice i Pohvalnice Medžlisima u Hrvatskoj na čelu sa glavnim imamima.

Muftija dr.Aziz Hasanović u emotivnom nastupu je govorio o važnosti vjeronauka i mekteba ističući da je temeljna misija Islamske zajednice poučavanje i odgajanje djece i mladih, a muallimi su temelj za odgoj i poučavanje te da roditelji u njima prepoznaju najbolje suradnike u misiji odgoja.

Istakao je značaj ovakvih susreta kroz koji se jačaju vrijednosti ali i osjećaji povezanosti i prijateljstva.

Pohvalivši Muallimski kolektiv MIZ Rijeka na domaćinstvu i organizaciji, muftija je istakao  vrijednost Islamskog centra u Rijeci kao mjestu mira, dijaloga i širenju pozitivnih vrijednosti.

Poslije prvog dijela programa, uslijedilo je zajedničko fotografiranje na platou Isalmskog centra Rijeka, a potom sportsko-rekreativno-zabavni dio.

Mnoga djeca su po prvi put posjetila Islamski centar Rijeka i ostali su oduševljeni njegovim izgledom.

Povezani članci (po oznakama)

Foto galerija