Printaj ovu stranu

Tradicionalno iftarsko druženje u organizaciji Vojnog muftijstva

Autor: Juni 08, 2017 0

Uposlenici Ministarstva odbrane, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i druge brojne zvanice prisustvovali su 07.06.2017. godine tradicioalnom iftarskom duženju čiji su domaćini bili Vojni muftija Hadis ef. Pašalić, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, general-major Senad Mašović.

U predivnom ambijentu Doma Oružanh snaga BiH, u posebnom ramazanskom ozračju  i u okrilju prelijepih iftarskih trenutaka sa uposlenicima Ministarstva odbrane BiH  i pripadnicima Oružanih snaga BiH,  družili su se i predstavnici Islamske zajednice u BiH, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u BiH, akademskog i političkog života u BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija u Bosni i Hercegovini.

Među gostima iftara bila je i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandantica NATO štaba u Sarajevu Gisell M. Wilz, generali OS BiH na čelu sa načelnikom ZŠ OS BiH general-pukovnikom Antom Jelečom, bivši vojni muftija, a sada direktor Uprave Rijaseta IZ-e u BiH za administrativne poslove Ismail ef. Smajlović u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme IZ-e BiH , penzionisani generali Armije R BiH, penzionisani vojni imami, kao i mnogobrojni drugi gosti i zvanice.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, koji se zahvalio zvanicama i gostima za prisustvo tradicionalnom iftaru, te posebno istakao važnost i značaj druženja na ovakvim i sličnim događajima, koji zbližavaju ljude i pomažu im da razumiju vjeru i tradiciju svojih komšija, prijatelja i radnih kolega.

Ismail ef. Smajlović, bivši vojni muftija i izaslanik Reisu-l-uleme IZ-e u BiH u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo činjenicom da je bio dio sistema odbrane i da je i sam dio tradicije zajedničkog obilježavanja značajnih datuma, praznika i blagdana u kalendarima crkava i vjerskih zajednica u BiH, te da je ovakav način druženja vijekovima prisutan u Bosni i Hercegovini, a što je tek odnedavno postala globalna pojava u svim dijelovima svijeta gdje ljudi različitih vjera, boja i nacija žive zajedno i dijele nekada iste, a nekada različite vrijednosti života.

Podsjećajući prisutne na značaj mjeseca Ramazana muftija Smajlović je kazao da je ovaj mjesec najbolje vrijeme da se razumiju potrebe i poteškoće življenja sa kojima se suočava značajan broj ljudske populacije, te da se pokuša makar malo umanjiti sve više prisutni disbalans i jaz između onih koji imaju, i onih koji danas gladuju u svijetu, a čiji broj nije nimalo zanemariv. 

Povezani članci (po oznakama)