Printaj ovu stranu

Učenici iz Srebrenika na ekskurziji u Ljubljani

Autor: D.B. April 03, 2018 0

Polaznici mekzebske nastave iz džemata Bjelave, Ćehaje i C. Srebrenik su zajedno sa muallimima Ishak-ef. Mehuljićem, Jasmin-ef. Begunićem i Emir-ef. Brašnjićem u subotu  i nedjelju 31.03. i 01.04. 2018. godine boravili na ekskurziji u Ljubljani

Nakon šestosatnog putovanja preko Zagreba  sa kraćim odmorima stigli su hairli u Ljubljanu u prijepodnevnim satima gdje su ih dočekali veseli domaćini na čelu sa njihovim imamima: Senad-ef. Karišik, hfz. Špendi Fidani i Nevres-ef. Mustafić. Nakon kraće pauze, zaželivši dobrodošlicu gostima imami predstavljaju džemat Ljubljanu  i tako ih upoznaju o osnovnim podacima vezanim za džemat Ljubljanu kao i njihovim aktivnostima. Nakon obavljenog zajedničkog ručka kojeg su pripremile vrijedne džematlije ovog džemata gosti su imali priliku obići grad i njegove znamanitosi, stari grad, gradinu, cijeli grad Ljubljanu... a vodiči su bili imami ovog džemata.  Gosti su uživali u ljepotama Ljubljane, a smješteni su kod svojih domaćina-vršnjaka polaznika mekteba Ljubljana, a cilj je upoznavanje i izmjena iskustava, kao i druženje. Tamo su ostali do predpodnevnih sati narednog dana, a mnogi su sa svojim domaćinima upoznali ljepote Ljubljane i okoline, mnoštvo šoping centara, izletišta.

U nedjelju na podne-namazu polaznici mektepske nastave iz Srebrenika prisustvovali su hatma-dovama polaznika mektepske nastave iz Ljubljane. Nakon završenog programa gosti su se halalili sa svojim domaćinima i uputili kući putem Zagreb gdje je napravljena pauza. Tu su obišli Islamski kulturni centar Zagreb te obavili zajednički namaz.

 Koristimo priliku da se zahvalimo džematlijama džemata Ljubljana, džamijskom odboru i njihovom imamima koji su iskazali gostoprimstvo polaznicima mektebske nastave iz Srebrenika, a posebne riječi zahvale upućujemo Mešihatu IZ-e Slovenija na čelu sa uvaženim prof.dr. Nedžad Grabus.

Molimo Allaha da nagradi muallime mekteba kao i one koji su se potrudili da ovim polaznicima uljepšaju trenutke ekskurzije. Amin!

 

Povezani članci (po oznakama)