Printaj ovu stranu

Reisu-l-ulema sa delegacijom predstavnika naroda Rohinja

Autor: April 04, 2018 0

Sarajevo, 4. april 2018. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović primio delegaciju predstavnika Rohinja naroda koji su doputovali u posjetu HO „Hasene“ u Sarajevu.

Delegacija koju je predvodio gosp. Nurulislam Džafer, predsjednik Nacionalnog savjeta „ARNA“ (Arakan Rohingya National Assembly) izrazila je želju da se susretne sa Reisu-l-ulemom kako bi se, kako su rekli, direktno u ime svog naroda zahvalili za pomoć koju IZ u BiH pruža narodu Rohinja i upoznali ga sa aktuelnom situacijom u Mianmaru i položajem Rohinja naroda.

Reisu-l-ulema je istakao kako je on lično ponosan na odziv naših ljudi u domovini, Sandžaku i ostatku Srbije, Hrvatskoj, Sloveniji i bh. dijaspori koji su se uključili u prikupljanje pomoći. Rekao je da naš narod najbolje zna šta znači biti ostavljen od svijeta i suočen sa genocidnom namjerom okrutnog neprijatelja. Zato je, istakao je Reisu-l-ulema, naša moralna obaveza stati uz nedužni narod Rohinja, olakšati im njihove patnje koliko možemo i dići svoj glas protiv progona i kršenja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava. Sada je najbitnije da dođe do internacionalizacije problema i da uložimo u izgradnju kapaciteta i kadrova naroda Rohinja kako bi se sami borili za svoja prava. U tom smislu IZ u BiH je spremna pomoći školovanje jednog broja mladića i djevojaka u BiH ili drugim obrazovnim centrima jer je to ulaganje u budućnost ovog naroda.

Pored gospodina Džafera susretu su prisustvovali i Myint HLA Rijaz, predsjednik RICAA, Ataullah Noorulislam ATA, direktor „Istraživačkog centra Rohinja naroda“, Ismail Hakeem, direktor „RV-a“, Muhamed Turan, glavni savjetnik predsjednika IGMG-a, Mesud Gulbehar, direktor organizacije „Hasene International“ i Edin Salković, predsjednik IGMG Balkans.

U proteklom mjesecu IZ je preko TIKA-inog ureda u Bangladešu osigurala kupovinu dva ambulantna kola za potrebe terenske bolnice koja je na usluzi izbjegličkim kampovima. Također su tokom mjesec dana osigurani topli obroci za 6150 porodica smještenih u kampovima te paketi suhe hrane i drugih životnih potrepština koji su distribuirani u Bangladešu.

U međuvremenu su nastavljene uplate građana BiH i članova Zajednice tako da se razmišlja i o drugim oblicima pomoći.

Iz Odbora za podršku narodu Rohinja koji je na inicijativu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića formirala Islamska zajednica su za MINA-u izjavili kako se akcija prikupljanja pomoći nastavlja i kako građani, kompanije i organizacije mogu svoje priloge uplaćivati na poseban broj računa koji je otvoren za ovu namjenu:

UPLATNI RAČUN ZA POMOĆ U BBI BANCI

- ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH - POMOĆ IZBJEGLICAMA

1413065320114538

SVRHA UPLATE: ZA MIJANMAR ROHINJE