Printaj ovu stranu

Srebrenica: Petnaesta godišnjica prve kolektivne dženaze

Autor: April 07, 2018 0

U šehitlucima Srebrenice će se zauvijek potvrđivati općeljudske vrijednosti za koje su se borili naši šehidi.

Petnaesta godišnjica prve kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, kada je ukopano 600 žrtava srebreničkog Genocida, obilježena je u subotu 31. marta ove godine.Veliki broj Srebreničana i članova porodica žrtava, kao i gosti iz drugih gradova, ispunili su prostor musale u ovom Centru.

Obilježavanje je počelo učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća predstavnika porodica, udruženja i institucija. Nakon toga proučen je tevhid i klanjan podne-namaz.
Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović u svom obraćanju je kazao da na ovo mjesto dolazimo kako bismo potvrdili one vrijednost za koje su se borili sinovi naše zemlje. U šehitlucima Srebrenice će se zauvijek potvrđivati općeljudske vrijednosti za koje su se borili naši šehidi, poručio je muftija Fazlović.

I ove godine će se, od narednog petka (6.april) pa sve do septembra, na musali u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari klanjati džuma-namaz. Predvodit će je alimi iz cijele Bosne i Hercegovine, a dolazit će i džematlije iz svih krajeva.

Pored prve dženaze 31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava srebreničkog Genocida, iste godine 11. jula ukopane su 282 žrtve, dok je 20. septembra, ukopano još 107 žrtava.
Najveća dženaza u Memorijalnom centru bila je 2010. godine kada je u kompleksu ukopano 775 žrtava Genocida. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.575 žrtava.

Povezani članci (po oznakama)