Printaj ovu stranu

IZ PEJGAMBEROVE, S.A.V.S., RIZNICE - Ummetu je dato pet stvari u ramazanu

Autor: Fuad Sedić Juni 08, 2017 0

Hvala Allahu, dž.š., dočekasmo još jedan ramazan, mjesec koji nam donosi mnogo radosti i blagodati, mjesec Kur’ana, mjesec u kojem se čežnja za Džennetom povećava i duše se rasterećuju svakodnevnih dunjalučkih obaveza i posvećuju se namazu, postu, teravijama i ostalim vidovima ibadeta.

Gospodaru naš, obraćamo Ti se Pejgamberovom, s.a.v.s., dovom: „Allahumme e’inna ala zikrike ve šukrike ve husni ibadetike / Allahu naš, pomozi nam da Te spominjemo, da Ti se zahvaljujemo i da Te lijepo obožavamo!“

U mjesecu ramazanu se dobra djela višestruko nagrađuju, praštaju se i brišu grijesi koji su u prethodnoj godini počinjeni. Kada nastupi ramazan vjernici svoje čiste i abdestom oprane ruke dižu, učeći dove. Njihova srca su puna nade u Allahovu milost i strepe od Njegove kazne. 

Upravo zbog toga vjernik treba da se raduje nastupanju ovog mubarek mjeseca, da se iskreno zahvaljuje Allahu, dž.š., što ga je počastio time da ga dočeka, da ga u zdravlju i rahatluku provede u ibadetu. Zato se vjernici u ovom mubarek mjesecu natječu u činjenju dobrih dijela, jer ih na to podstiče Allahov Poslanik, s.a.v.s. Ubade ibn Samit, r.a. kaže se da je Poslanik, s.a.v.s., u sklopu čestitanja dolaska mjeseca ramazana ashabima govorio ovako: „Došao vam je blagoslovljeni mjesec ramazan u kojem vas prekriva Allahova milost, u kojem se praštaju grijesi i primaju dove. Allah, dž.š., gleda u vaše natjecanje (u činjenju dobrih dijela u ovom mjesecu) i sa vama se ponosi kod Svojih meleka, pa zato pokažite Allahu što više dobrih dijela, jer zaista je uskraćen i nesretan onaj kome u ovom mjesecu bude uskraćena Allahova milost.“ (Taberani sa pouzdanim senedom)

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Povezani članci (po oznakama)