50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Priroda u borbi protiv anksioznosti

Autor: redakcija April 11, 2015 0

Anksiozni ste, zabrinuti radi svega i svačega: ratova na udaljenim kontinentima, psima u Kini, mačkama u Istanbulu, ekonomske krize u SAD-u i slutnje da će se nešto loše desiti baš vama ili vašoj porodici, a ta briga je ustvari – samo obična slutnja, koja Vas čini još nesretnijim.

Jedini način da spriječite dublje tonjenje u loše misli je prekinuti ih i to odmah! Opustite se, ali ne posežite za lijekovima za smirenje. Ovdje Vam donosimo nekoliko prirodnih načina koji će pomoći u borbi protiv anksioznosti.

Kamilica

Šoljica čaja od kamilice će pomoći da se smirite. Sastojci ove biljke utječu na neke moždane receptore baš kao jaki lijek – Valium.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je idealan način da se tijelo oslobodi stresa i loših misli. Zdravo je za mozak i moćan je protivotrov za depresiju i anksioznost, i to na duge staze. Kao bonus, i tijelo će vam biti zahvalno, pa ćete se vremenom početi osjećati zdravije i sa više samopouzdanja.

Lavanda

Za opijajuću aromu lavande se slobodno može reći da posjeduje „antiupalna dejstva za emocije“. Nekoliko istraživanja je ovo i dokazalo: pacijenti su se osjećali manje potištenima ako je čekaonica u zubnoj ordinaciji mirisala na lavandu. Također, studenti koji su prije ispita udisali miris lavande, na ispitu su bili opušteniji.

Jedite doručak

Izgladnjavanje je loše, ma koliko mi vjerovali da nam pomaže pri gubitku viška kilograma. Preskakanje doručka je usko vezano sa anksioznošću. Žitarice od cijelog zrna, kuhano jaje, šolja zelenog čaja... Bezbroj je načina da počnete dan ukusno i zdravo, a tijelo i um će vam biti zahvalni tokom cijelog dana.

Prestanite sve „katastrofirati“

Kada imate napad panike, vrlo lahko je dostići stanje uma gdje se apsolutno sve „katastrofira“. Vaš um ide od užasnog do neizdrživog jer ne može dokučiti šta bi se moglo desiti. U trenutku se čini da se čitav svijet ruši. Umjesto toga, duboko udahnite, prošetajte, okrenite misli na pozitivnije ishode trenutne situacije koja Vas je uznemirila. Kolike su zaiste šanse da izgubite posao, nikada više ne progovorite sa sestrom, ostanete bez krova nad glavom? Kada o tome pesimistično razmišljate, dolazite do nemoguće loših ideja koje jedino mogu uništiti Vaše psihičko zdravlje, ali ne i pomoći da se situacija pozitivno okonča.

Smijte se

Smijeh je zaista lijek. Dr. Karen Lynn Cassiday, predsjednica Anxiety and Depression asocijacije iz Sjedinjenjih Američkih Država, i klinička psihologinja iz Čikaga, savjetuje: „Čak i ako možete lažirati smijeh, dobit ćete instant dozu dopamina.“ Dopamin je hemikalija u mozgu koja kontrolira osjećanja nagrade i užitka. Smijeh reducira hormon stresa kortizol, koji se poveća kada ste anksiozni.

Svjesnost je prvi korak

Ako ste svjesni anksioznosti, već ste korak naprijed. Biti svjestan svoga stanja je osobina umnih ljudi, koja se zapravo uči i ne posjeduju je svi. Svijest da nije uredu stanje u kojem se nalazite je neophodna za razvijanje strategija pomoći i samopomoći, kroz razgovor, promišljanje, opuštanje...

Sunčeva svjetlost

Proljeće donosi toplije i sunčanije dane. Iskoristite to i priuštite sebi svaki dan 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama. Petnaestominutna pauza neće samo pomoći vašem umu, nego i tijelu. Što prirodnije – to bolje; jedna japanska studija pokazala je da su ljudi koji su šetali šumom dvadesetak minuta, imali manji nivo stresa od onih koji su šetali urbanim područjem. Parkovi i aleje su bolje lokacije za šetnju, nego prometne ulice.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija