Printaj ovu stranu

Njega biljaka tokom ljeta

Autor: Avgust 06, 2015 0

I tijekom žarkog ljeta neke biljke sijemo, a neke presađujemo (pod pretpostavkom da imamo dovoljno vode za zalijevanje). U srpnju i kolovozu siju se postrne kulture i to: bijela repa (koju u zimi kiselimo), povrtnica, daikon (japanska duga bijela rotkva), ali još možemo posijati ciklu i mrkvu koje će biti sočne i mlade za zimsko čuvanje u trapu (skladište u zemlji). Početkom srpnja još se siju mahune i grašak, salata endivija, kinesko zelje, a krajem kolovoza zimska salata, luk srebrenac, rotkvice, matovilac, zimski kelj (advent boner) i zelje

 

Na dobro prorahljenoj i usitnjenoj gredici napravimo grabljicama jarčiće dubine 5 cm i zalijemo  zemlju  u jarčiću, te polažemo sjeme na vlažnu zemlju, a zagrnemo suhom zemljom. Možemo napraviti lagani pokrov od 2 cm usitnjene slame ili sijena, koji će čuvati vlagu, a biljčice ipak mogu nicati kroz takav “pokrivač”

Prije presađivanja sadnica (“flanci”) na gredicu, tlo obvezno prorahlimo, pognojimo kompostom ili glisnjakom, poravnamo i pokrijemo. Najbolji pokrivač za presadnice je  svježe pokošena  trava,  kojom  se u  debljini  od  desetak  centimatara prekriva  cijela  gredica. U  nedostatku  zelene  trave   može poslužiti  natrulo sijeno, slama, usitnjena kukuruzovina  i  sl., ali sloj ne bi smio biti deblji od 5 cm.

Kako presađujemo sadnice?

Klinom  za sađenje razmaknemo pokrivač, napravimo rupu,  položimo sadnicu  i   pritisnemo  zemlju uz korijen. Udubljnje oko biljke ne  poravnavamo,  nego  prilikom zalijevanja  presadnice u  njega ulijevamo vodu. Ponovo primaknemo travu biljci, ali pazimo da  je potpuno ne zatrpamo. Nakon 2-3 dana trava požuti i slegne  se,  a naše presadnice ostaju u zelenim redovima na lijepoj žutosmeđoj podlozi.  Takva  gredica u prvi čas  nakon  presađivanja  djeluje neuredno  i  mnogi  zbog toga  izbjegavaju  pokrivanje.  Međutim, zahvaljujući upravo  pokrivaču od trave naše biljke su  zaštićene od   jakog  sunca.  Samo  jednim  zalijevanjem  u   tjedan   dana zakorjenjuju se gotovo sve presadnice, čak i u vrijeme suše. Tijekom cijele vegetacije ima mnogo manje posla oko  zalijevanja, plijevljenja,  a  i okopavanje je nepotrebno, jer  je  tlo  ispod pokrivača rahlo.

Posebno osjetljive biljke kao što su krastavci, dinje,  lubenice, buče  i tikvice sadimo u tresetne lončiće (Jiffy lončići)  ili  u čašice od jogurta. U tresetnom lončiću korijen biljke proraste  i sam  lončić pa se zajedno s lončićem sadi u zemlju. Na taj  način korijen ni malo ne  oštećujemo.

Ako  sadimo  u čašice od jogurta, tada se koriste  dvije  čašice. Jedna se razreže po sredini od vrha do dna da se može otvoriti  i stavi   se  u  drugu  cijelu  čašicu.  Kad  biljke   narastu   za presađivanje ostavimo ih nekoliko dana bez zalijevanja. Zemlja  se  u čaši prosušila i sada  izvadimo  razrezanu  čašicu, otvorimo  ju  i cijelu biljku jednostavno i  lako  bez  oštećenja izvadimo  iz čašice i posadimo na stalno mjesto. Ovo je  najbolji način za uzgoj presadnica rajčica i paprike.

Naše bake na selu znale su saditi krastavce u polovice ljuski  od jaja. Prilikom presađivanja ljuska se pažljivo zdrobi i ostaje  u zemlji  zajedno s presađenom biljkom, koja dalje  razvije korijen kroz ispucalu ljusku od jajeta.

Znamo li plijeviti mlade i nježne  biljčice?

Vjerojatno  ste  se i sami uvjerili da  mlado  korjenasto  povrće (mrkvu ili peršin npr.) moramo plijeviti vrlo oprezno da ne bismo “pokrenuli”  korijen.  Time  bismo  uništili  cijelu  biljku  jer

korjenasto  povrće  teško  podnosi presađivanje.  Zato  je  bolje odrezati nadzemni dio korova a njegov korijen  ostaviti  u  tlu. Ukoliko  smo  pregusto sijali, moramo  ipak  oprezno  prorijediti “višak”.   Zato   je  bolje  pažljivije  i  rjeđe   sijati,   jer  prorjeđivanje loše djeluje na korijen biljaka.

Njega biljaka tijekom ljeta

Zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje sada već daje plodove u našem vrtu treba redovito obilaziti i njegoveti. Biljke koje smo presadili tijekom svibnja i lipnja sada su već porasle, pokrivač se ugradio u tlo, a korovi pomalo probijaju (naročito slak, pirika i osjak, ako ih po nesreći imamo u vrtu)  i potrebno je prorahliti zemlju, uništiti korove, “ogrnuti” biljke (prigrnuti zemlju što više uz stabljiku, kako bismo sačuvali vlagu i stabilnost). Ako je tlo suho, prije ogrtanja obavezno obilno zaliti, a nakon ogrtanja dobro pokriti  slojem slame ili sijena debelim 5 do 10 cm. Ako tako “zbrinemo” našu papriku, rajčicu, patlidžane, mahune, sve zeljarice, ne moramo se bojati suše. Dovoljno je obilno zalijevanje savkih 14 dana i samo beremo plodove.

Zlata Nanić