Čajevi za trudnice

Autor: Avgust 14, 2015 0

Trudnice obično izbjegavaju čajeve ne znajući da postoje i oni bez sastojaka koji bi im mogli štetiti

 

Čajevi tijekom trudnoće se smiju piti, ali uz određene mere opeza, s obzirom na to da je djelovanje na trudnice ispitano kod malog broja biljaka.

Budite oprezni sa konzumiranjem čajeva dok ste u drugom stanju, jer postoji mogućnost da neki sastojci iz biljaka mogu biti štetni za bebu, dok neki mogu izazvati dijareju(proljev) i lupanje srca kod trudnice, ukoliko se piju u većoj količini.

Postoje dva načina pripreme čaja. Prvi je iz filter vrečice a drugi iz sušenih biljki.

Čajevi u filter vrečici se veoma lako spremaju, međutim u velikom broju slučajeva pored dominantne biljke, koriste se još nekoliko biljaka kako bi se poboljšao ukus. Zbog toga, prilikom kupovine, na kutiji obavezno provjerite koje su sve biljke navedene. Ovo važi i za instant čajeve.

Priprema čajeva od svježih ili osušenih trava zahtjeva malo više vremena, ali ste bar sigurni od koje biljke ste pripremili čaj. Veoma je važno prilikom ove pripreme voditi računa o količini bilja, ali i načinu pripreme. Najbolje je travke preliti kipučom vodom ili prokuhanom vodom na 80°C (sve zavisi o uputama na vrečici) i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ne treba čaj vraćati na vatru da kuha.

Čajevi za preporučiti tijekom trudnoće:

 

  1. List Breze

         Je saluretik, znači da osim gubitka vode, utječe i na smanjenje edema jer se gube i elektroliti, a nije štetan.

Način pripreme Breza: 1-2 žličice lista breze preliti s 2 dcl kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti.

 

2.Malina

         Malina (Rubus idaeus) je jedna od najupotrebljavanijih biljaka za olakšavanje trudnoće, ali ne kod nas već u SAD. List maline izaziva opuštanje maternice, pa se koristi kao sredstvo za sprječavanje pobačaja, kao i za olakšavanje poroda. Čaj od listova maline stoljećima se koristi u narodnoj medicini za ublažavanje tegoba vezanih uz trudnoću, tvrdi se da sadrži supstanciju koja djeluje opuštajuće na mišiće maternice, međutim to nikad nije potvrđeno. Čaj od malinovih listova možete svakako koristiti zbog sadržaja visokih količina vitamina C, ali nemojte pretjerivati jer sadrži i značajne količine treslovina (2 šalice dnevno najviše) pa može uzrokovati opstipaciju i osjećaj težine u probavnom traktu, koji se može pojaviti u zadnjim mjesecima trudnoće i zbog pritiska ploda.Može se piti tijekom cijele trudnoće.

Način pripreme Maline:  jedna žlica čaja prelije se sa 2 dl vrele vode, ostavi stajati 15 minuta, procijedi i pije.

 

 

3.Kopriva

         Čaj od koprive treba piti svaki dan u trudnoći i poslije poroda. Odličan je za žeđ, sadrži velike količine vitamina K (za zgrusavanja krvi), željeza i važnih anti-oxidansa (ubijaju štetne materije u tijelu). Čaj od koprive pomaže pri povečanju kolicine krvi u tijelu i smiruje/masira maternicu. Pijući ovaj čaj tijekom poroda nudite tijelu i bebi potreban vitamin K za pravilno zgrušavanje krvi. Nakon što se beba rodi odlično je za osvježavanje majke i pomaže proizvodnji više mlijeka za dojenje. Uporaba koprive u trudnoći zbog obilja vrijednih sastojaka je samo za preporučiti, bilo u obliku čaja ili kao povrće.

Način pripreme: u 2 dcl hladne vode staviti 1 kašikicu čaja od koprive, promiješati i kada prukuha kuhati na laganoj vatri još 2 minute. Poklopiti i ostaviti 10-ak minuta te zatim procijediti.

  1. Rooibos čaj

         Rooibos čaj ili „majčino čudo“ poznat je više od 300 godina stanovnicima juga Afrike. Odličan je za trudnice, jer je bogat C vitaminom i ne sadrži tein, a također je dobar protiv gripe i prehlade.

Napitak se priređuje od igličastih listića koji rastu na crvenom grmlju, poznatom pod nazivima „planinski čaj“ ili „afrički crveni čaj“. Ima blagotvorno djelovanje na dojenački organizam. Rooibos biljka specifična je po tome što može rasti samo u Južnoj Africi, jer zahtijeva visoke temperature, između 40 i 45 stupnjeva danju i 20 stupnjeva noću te čisti zrak bez prašine i industrijskih otpadaka. 

Korijen biljke je do dva metra u zemlji, dok stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 metara. Lišće ima male iglice. Prehrambena vrijednost Rooibos čaja zasniva se na prisutnosti željeza, kalija, natrija, kalcija, bakra, cinka, magnezija, fluora i mangana, koji su važni u očuvanja zdravlja ljudskog organizma.

Moguće ga je piti i hladnog, miješati s narančinim sokom, a neki ga koriste čak i za koktele.

Način pripreme: u 2 dcl prokuhane vode staviti 1 kašikicu rooibos čaja, poklopiti i ostaviti tako 10-ak minuta te nakon toga procijediti.

 

Važno je za napomenuti da se u sve te ačjeve nesmije stavljati šećer jer postoji mogučnost da se smanji njihovo ljekovito djelovanje.

Iz iskustva Vam preporučam da se sve te četiri vrste čaja pomiješaju i zajedno piju. Okusa je jako fin i lakše ih je popiti. Može se dnevno popiti oko 1,5L do 2 L čaja. Od svih vrsta po malo i po uputama.

 

Mi smo narod koji nema naviku pijenja čaja, što je velika šteta. Ljekovite biljke koje su spomenute mogu vam biti samo od koristi.

 

Izvor: trudnicebebe.blogspot.com

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija