50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Zenička industrija mlijeka (ZIM) novi dobitnik halal certifikata

Autor: Nedim Botić Oktobar 14, 2015 0

U utorak, 13.10., je u hotelu Europe u Sarajevu održana manifestacija „Dani halala 2015“ kojom je na prigodan način obilježen dosadašnji uspješan rad Agencije za halal certificiranje pri Rijasetu IZ-a, ali i promovisan halal kao koncept ne samo zdrave ishrane, već pozitivnog stila života.

 

Tom prilikom su promovisani halal certifikati za tri nove kompanije koje su ispunile uvjete halal standarda.

Jedna od njih je Zenička industrija mlijeka (ZIM) ispred koje je certifikat preuzeo Hajrudin Skender. Time je ova mliječna industrija, inače dobitnica brojnih priznanja i nagrada za kvalitet, dobila još jednu potvrdu svog kvalitetnog i pouzdanog proizvodnog procesa koji je u skladu s najsavremenijim industrijskim zahtjevima.

„Dobijanje halal certifikata će nama omogućiti još bolju poziciju na tržištu, jer svojim proizvodima uglavnom snabdijevamo Federaciju BiH-a, s većinskim muslimanskim stanovništvom. Samim time, naše reference su fantastične na tom tržištu, ali dobijanjem ovog certifikata otklonile su se sve sumnje u naš kvalitet.“, izjavio je Ekrem Valentić, direktor Zeničke industrije mlijeka.

Zenička industrija mlijeka ZIM d.d. je konzumna mljekara, čije osnovne djelatnosti obuhvataju proizvodnju, preradu i promet mlijeka i mliječnih prerađevina. S radom je 29. novembra 1959. godine, kako bi mliječnim proizvodima snabdijevala radnike zaposlene u crnoj metalurgiji i rudarstvu, kao i stanovništvo šireg područja Zenice i BiH.

Za proteklih pet i pol decenija, koliko dugo već postoji, u Mljekari su obavljene tri rekonstrukcije za proširenje i osavremenjavanje proizvodnog ciklusa. ZIM duži niz godina kupcima i tržištu nudi prirodne, kvalitetne i zdrave mliječne proizvode, bez vještačkih dodataka, aditiva i konzervansa.

Dobijanje halal certifikata je stoga samo logičan slijed kvalitetnog rada uprave i uposlenih, te ispravne proizvode politike. ZIM neprestano ulaže napore na poboljšanju kvaliteta sirovog mlijeka kroz kontrolu cjelokupnog procesa otkupa, zatim modernizaciju opreme i edukaciju postojećih kao i novih dobavljača. Nastoji se diverzificirati proizvodni asortiman, te uposliti kvalificirani i stručni kadar koji će biti nosioci poslovnog procesa u budućnosti.

Danas se ZIM mljekara ubraja među najperspektivnije mljekare u BiH. Potvrda za ovo su brojna priznanja sa domaćih i međunarodnih sajmova. Jedan od osnovnih ciljeva kompanije je potpuno podmirivanje potreba tržišta centralne Bosne za mlijekom i mliječnim prerađevinama.

Radosna vijest za sve potrošače i uposlenike ZIM-a jeste da bi do kraja godine trebala biti okončana izgradnja novog objekta u sklopu mljekare ukupne površine 420 metara kvadratnih vrijednog oko 1 milion maraka. U njemu će biti instalirana i nova linija za proizvodnju sira, te će se cijeli proizvodni proces voditi u povoljnijim higijenskim i tehnološkim uslovima.

Trenutna dnevna proizvodnja u ZIM-u iznosi između 20 do 25 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, za čiju proizvodnju mljekara otkupljuje sirovo mlijeko od individualnih poljoprivrednih proizvođača, uglavnom sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona. ZIM Zenica zasada upošljava 92 radnika i ima od 800 do 1.000 kooperanata, a prošlu godinu je okončala sa neto dobiti od oko 224.000 maraka.

„ZIM želi postati značajan dobavljač mlijeka i mliječnih proizvoda, uz zadovoljavanje evropskih standarda kvaliteta u svojoj grani. Neki naši budući planovi su vezani za proizvodnju sireva u salamurama, dužeg roka trajanja i to je neka vizija unapređenja budućeg rada ZIM-a. Mi smo konzumna mljekara, te nam je prioritet naše domaće tržište. Takođe, nastojat ćemo načiniti proboj i u tržište u RS-u, i mislim da na tome moramo poraditi.“, dodao je direktor Valentić.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija