50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Dvanaest praktičnih savjeta: Kako potaknuti lijepo ponašanje kod djece

Autor: Šejla Mujić-Kevrić Januar 17, 2017 0

 Savjeti o odgoju odjece

 

1. Prilikom ulaska u kuću, pozdravite svoju djecu sa selamom i poljubite ih. To će im pomoći u  razvijanju osjećanja ljubavi i milosrđa.

2. Budite dobri sa svojim komšijama i nikada ih ne ogovarajte. Nikada ne govorite loše o drugim vozačima dok ste na putu. Vaša djeca slušaju, upijaju i oponašaju.

3. Kada zovete svoje roditelje, potaknite svoju djecu da razgovaraju s njima. Kada idete u posjetu svojim  roditeljima povedite djecu sa sobom. Što više vide da se brinete o svojim roditeljima više će naučiti da se brinu o vama u starosti.

4. Kada ih vozite u školu,  ne puštajte neke CD-ove, ne palite radio. Umjesto toga,  pričajte im priče o sebi. To će imati veći utjecaj - vjerujte!

5. Čitajte im po jedan kratki hadis dnevno – to ne oduzima puno vremena, ali je vrlo utjecajno u stvaranju jakih veza među vama i divnih uspomena.

6. Budite uvijek počešljani, čistih zuba i nosite lijepu odjeću čak i kada sjedite kod kuće i nećete taj dan ići nigdje vani. Oni moraju naučiti da biti čist i uredan nema nikakve veze sa izlascima!

7. Pokušajte ne kriviti ih ili komentirati svaku njihovu riječ i radnju koju će učiniti. Naučite da im popustite i prešutite ponekad. To će svakako utjecati na izgranju njihovog samopouzdanja.

8. Upitajte ih za dozvolu prije ulaska u njihovu sobu. Nemojte samo pokucati i ući, nego čekajte verbalno dopuštenje. Oni će tako naučiti kako postupiti prilikom ulaska u vašu sobu.

9. Zatražite izvinjenje od svoje djece ako ste pogriješili. Izvinjavajući se učimo ih da budu skromni i pristojni.

10. Nemojte biti sarkastični ili ismijavati njihove stavove ili osjećanja, čak i ako "to nije značilo ništa loše", ili ste se "samo šalili". To stvarno boli.

11. Pokažite poštovanje za dječiju privatnost. To je važno kako bi stekli osjećaj vlastite vrijednosti  i samopouzdanja.

12. Nemojte očekivati ​​da će slušati i razumjeti „od prve“. Nemojte to shvaćati previše lično. Muhammed ﷺ nikada nije. Treba biti strpljiv i dosljedan.

Dr. Hesham al-Awadi

Prijevod s engleskog: Šejla Mujić Kevrić

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija