50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Desetogodišnja kćerka imama najbolje rangirana teniserka u manjem entitetu

Autor: Elvedin Subašić Februar 21, 2017 0

Nikada nisam imala profesionalnog trenera, kazala je desetogodišnja Safina iz Bosanskog Novog/ Otac Safine  Muhamed ef. Hodžić proglašen za najuspješnijeg imama

Svaki uspjeh Bošnjaka/kinje u jednom od gradova na području manjeg entiteta jeste uspjeh svih povratnika, naročito kada je riječ o mlađim osobama čiji o(p)stanak u našoj domovini je jedan od najvećih izazova pred kojim se nalaze Bošnjaci u cjelini, a pogotovo u manjem entitetu. Jedna priča o višestrukom uspjehu dolazi iz džemata Urije u Bosanskom Novom.

Desetogodišnja Safina je trenutno najbolja rangirana teniserka u Republici Srpskoj do 12 godina. Koliko ovaj uspjeh znači njoj, ipak ovaj uspjeh je nemjerljivo važan za sve druge mlade Bošnjake u manjem entitetu koji su manjina među svojim vršnjacima i često ostavljeni na marginama kulturnih i sportskih dešavanja.  Ovaj uspjeh je još veći kada se uzme u obzir da Safinu nema ko profesionalno trenirati, zbog ogromnih finansija koje iziskuje angažman trenera i općenito bavljenje ovim sportom.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju od 15. februara

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija