50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Raskošna nošnja u islamu

Autor: Adna Zulić Mart 19, 2017 0

Da li je skromna odjeća, odjeća koja ukazuje na zuhd, neupadljiva i, skoro, nepoželjna  jedina ispravna odjeća za muslimane i muslimanke?

Odjeća ljudima služi da se njome zaštite od hladnoće i vreline, da ogrnu intimne dijelove tijela, da se zaštite od fizičkih povrjeda koje bi nastale pri svakodnevnom dodiru kože i raznih predmeta iz okoline. Odjećom, često, iskazujemo pripadanje određenoj kulturi ili naciji, rodu ili plemenu, boja odjeće može pokazati naše trenutno raspoloženje, pa čak i karakter, vrstu materijala biramo shodno prilici, potrebi ili mogućnosti. Sve zajedno može biti karakteristika određene odjeće kojom ćemo iskazati finansijsku situiranost ili, potpuno suprotno, okolini dati do znanja da nam materijalni segment života nije bitan. Međutim, od vremena posljednjeg poslanika Muhammeda, a.s., pa dalje kroz historiju islama susrećemo prilike kada Poslanik, a.s., njegovi ashabi, ugledne halife, alimi i vladari biraju, nabavljaju, oblače i vole određenu odjeću i u tome uživaju. Cijelo poglavlje hadiske zbirke Sahihu-l- Buhari govori o bojama i vrstama odjeće koju je koristio Poslanik, a.s., i ashabi u vrijeme Poslanika, a.s. Odjeća ima svoje šartove koji se, uglavnom, svode na pristojnost i ugodnost odjeće koja se nosi. Također, musliman svojim ponašanjem, riječima pa ni odjećom neće iskazivati oholost i nadmenost. Za žene su propisi posebni, a odnose se na odjeću koja se nosi izvan kuće, ali muslimanima raskošna i lijepa odjeća nije zabranjena niti raskošna odjeća ukazuje na nedostatak skromnosti ili bogobojaznosti kod onog koji takvu odjeću nosi. Allah, dž.š., u Kur’anu kaže:
“O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća bogobojaznosti, to je ono najbolje. – To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.” (El-E’rāf, 26)

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija