50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Je li bolje držati laptop priključenim na punjač?

Autor: A.P./PC chip Maj 16, 2017 0

Postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako bi produljili trajanje baterije laptopa. No, postoji li nešto što možete učiniti kako bi produžili životni vijek trajanja baterije? Često se postavlja pitanje je li bolje držati laptop priključenim na punjač, ili ga treba koristiti na baterije. 

Postoje dvije glavne vrste baterija koje se koriste u laptopima: litij-ionske i litij-polimerne. Iako su ovo različite tehnologije, one u najširem smislu funkcioniraju na isti način i energija se stvara kretanjem elektrona. Ovaj tok također pomaže da se baterija održava zdravom.

Novi proizvodni pristup razvijen od strane istraživača na tehnološkom institutu u Massachusetts-u, skraćeno MIT-u i pokretanje 24M tehnologije, bi mogli značajno smanjiti troškove proizvodnje baterija, a i poboljšati sigurnost i trajnost.

Ono što sa sigurnošću znamo a odnosi se na obje vrste baterija, je slijedeće (za moderne laptope):

  • Baterija ne može biti prepunjena. Ne postoji mogućnost da će se baterija prepuniti ako je ostavite uključenu na punjač duže vrijeme. Čim dostigne 100%, prekinut će punjenje i neće ga opet pokrenuti dok napon ne padne ispod određene razine.
  • Potpuno pražnjenje baterije će je oštetiti. Ako baterija bude ispražnjena duže vremena, može dospjeti u duboko ispražnjeno stanje iz kojeg se možda neće nikad oporaviti.

Dakle, može li se na temelju toga zaključiti da bi trebali jednostavno ostaviti laptom priključenim sve vrijeme? Ne baš.

Stvari koje oštećuju litijske baterije

Istina o litijskim baterijama je da su inherentno nestabilne. One počinju da gube kapacitet od trenutka kada se proizvedu, a tu su i brojni faktori koji požuruju njihovo slabljenje. Moderne punjive baterije se nalaze u toliko mnogo današnjih uređaja da bi svatko trebao naučiti nešto više o njihovom radu.

Ciklusi punjenja/pražnjenja. Svaka baterija ima ograničen broj punjenja i pražnjenja.

  • Razina napona. Što je veća razina napunjenosti (mjerena u voltima po ćeliji), kraći će biti vijek trajanja baterije.
  • Visoka temperatura, preko 30 Celzija. Ovo može izazvati nepopravljivu štetu.

Posljednje dvije stvari su one koje nas ovdje najviše zanimaju. Sveobuhvatna studija od strane Battery University-a ističe kako razina napona i visoke temperature skraćuju vijek trajanja baterije, a još više kada se kombiniraju.

Razina napunjenosti

Litij-ionske baterije se pune do 4.2 V po ćeliji, što iznosi 100% njezinog kapaciteta. Na toj razini, baterija će imati životni vijek od 300-500 ciklusa pražnjenja.

Svako smanjenje napunjenosti od 0.1 V po ćeliji udvostručuje broj punjenja/pražnjenja, sve dok se ne postigne optimum: 3.92 V po ćeliji, sa 2400-4000 ciklusa punjenja/pražnjenja. Nažalost, na ovoj razini je baterija samo 58% napunjena tako da će vrijeme rada biti malo više od polovice potpuno napunjene baterije.

Toplina

A tu je i toplina. Povišene temperature, obično klasificirane kao one iznad 30 Celzijevih stupnjeva, će skratiti vijek trajanja baterije, bez obzira na bilo koje druge faktore. Jednostavno ostavljanje vašeg laptopa u autu, ljeti tijekom dana je svakako loša ideja.

Kada se stres od visoke temperature kombinira sa stresom visokog napona, efekti su još veći. Testovi sa Battery University su pokazali da će baterija pohranjena sa 40% napunjenosti na 40 stupnjeva imati pad kapaciteta na 85% nakon godinu dana.

Ako je napunjena na 100%, kapacitet pada na 65% pod istim uvjetima. Za potpuno napunjenu bateriju na 60 stupnjeva kapacitet pada do 60% za samo tri mjeseca.

Dokazi su jasni. Ako bateriju čuvate trajno napunjenu na 100% polako će se skraćivati vijek trajanja. Ako je na 100% i izložena visokim temperaturama, skratit će se mnogo brže.

Ove visoke temperature nisu samo ambijentalne temperature. Intenzivne zadaće, kao što je igranje igara ili video editing će znatno povećati razinu topline i korištenje laptopa na jastuku ili sa loše dizajniranim kućištem će također dodatno zadržavati toplinu.

Da li trebate izvaditi bateriju?

Ako je toplina tolika opasnost, onda se postavlja drugo pitanje. Dali trebate u potpunosti izvaditi bateriju kada koristite laptop priključen na punjač?

Očito, ovo nije moguće na sve većem broj laptopa koji imaju fiksne baterije. Koje mjere trebate poduzeti kako bi osigurali da neizmjenjiva baterija laptopa traje što je duže moguće?

Tamo gdje su baterije zamjenjive, čini se da se odgovor razlikuje od jednog proizvođača do drugog. Acer predlaže uklanjanje baterije u svakom trenutku, više o tome ovdje. Kada je Apple proizveo laptop sa izmjenjivim baterijama, nije preporučao da ih se ikad vadi.

Sve se svodi na podešavanje power management-a laptopa. Svi znamo da se može podešavanjem svjetline i kontrasta ekrana smanjiti ili povećati potrošnja baterije. Znamo i to da nije baš najpametnije snimati DVD na laptopu koji se napaja samo iz baterija, nego ga je ipak bolje priključiti na struju.

Općenito laptop na baterijama radi na slabijim performansama. Ako se odlučite koristiti laptop stalno na struji, i imate mogućnost ukloniti baterije iz njega. Provjerite jeste li bateriju ispravno pohranili. A to znači da je napunjena između 40% i 70% i da se drži na sobnoj temperaturi.

Preporuke

Zanimljivo, industrija kao cjelina se nije odlučila za jedan definitivni odgovor na pitanje o tome treba li koristiti laptop na punjač ili na bateriju.

Vidjeli smo da Acer preporuča uklanjanje baterije pri korištenju punjača. HP preporuča isto ako će biti više od dva tjedna kontinuiranog punjenja, pogledajte ovdje. No, Dell kaže da nema problema prilikom konstantnog korištenja laptopa priključenog na punjač, sa izjavom ovdje.

Apple-ov savjet nije više na njihovoj web stranici, ali ga još uvijek možete naći online ovdje. Tvrtka ne preporuča ostavljanje laptopa priključenog sve vrijeme. Umjesto toga, ona sugerira:

Idealan korisnik je putnik koji koristi svoj laptop naprimjer u vlaku, a onda ga priključi na punjenje u uredu. Ovako bi baterija adekvatno radila, malo se praznila, malo punila.

Ostavljanje vašeg laptopa priključenim stalno na punjač, kratkoročno neće uzrokovati zamjetnu štetu, ali ako ćete ga stalno i isključivo koristiti na punjaču, gotovo sigurno ćete nakon godinu dana vidjeti da je kapacitet baterije značajno smanjen.

Slična stvar je i sa korištenjem samo na baterijama. Isto tako, ako ćete ga koristiti isključivo na baterijama, napravit ćete mnogo brže, predviđene cikluse pražnjenja i punjenja i na taj način izgubiti kapacitet i uporabljivost baterija.

Dakle, najbolje rješenje je neki kompromis između to dvoje: koristiti ga na bateriju nekoliko dana i držati ga priključenog na struju par dana, i tako naizmjence. Ali u svakom slučaju, pazit ćete da se laptop ne pregrijava.

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija