Printaj ovu stranu

Direktor BBI banke na ISTAMEA konferenciji u Istanbulu

Autor: Septembar 12, 2017 0

U organizaciji Khazanah Nasional Berhad, malezijskog državnog investicijskog fonda, u Istanbulu i Ammanu organizirana je ISTAMEA (Istanbul -Turska, Bliski istok i Afrika) konferencija o mogućnostima saradnje ovih regija u oblasti ekonomije, investicija, politike, inovacija i tehnologije, umjetnosti i kulture.

Četverodnevna konferencija koja se  11. i 12. septembra ove godine održava u Istanbulu i 13. i 14. septembra 2017. u Ammanu okupila je impozantne finansijske stručnjake, bankare, korporacijske finansijere i regulatore, istaknute kreatore ekonomske politike na globalnom nivou, vodeće ljude investicijskih fondova, ključne menadžere i članove odbora iz Kuala Lumpura, Pekinga, Mumbaija, San Franciska, Istanbula i Londona.

Jedan od govornika na konferenciji na panelu „Turska – mogućnosti saradnje sa Istočnom Evropom“ bio je Amer Bukvić, direktor BBI banke koji je prezentirao mogućnosti saradnje ovih regija sa BiH i regionom Istočne Evrope. Direktor BBI banke bio je jedini govornik s područja BiH na ovom velikom međunarodom skupu.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji regiona Istočne Evrope Bukvić je istakao da ekonomski pokazatelji govore kako će u narednom periodu zemlje regije imati pozitivan rast GDP-a, sa solidnim stopama rasta od 3% ili više, dok se istovremeno u Evropi očekuje rast od 1,5 posto.

„Istočna Evropa nastavit će rasti i jačati u odnosu na Zapadnu Evropu zbog svojih komparativnih prednosti i činjenice da privredni potencijali tržišta još nisu iskorišteni. Članice EU-a iz regije imaju veću dostupnost izvorim sredstava i investicijama u regiju, a države kandidatkinje profitirat će od dostupnosti sredstava za nadogradnju infrastrukture. Saradnjom sa zemljama istočne Evrope  otvara se mogućnost za ulazak na tržište EU sa 500 miliona kupaca. Također, integracijski energetski projekti iz Euroazije u EU prolaze kroz Regiju“, kazao je između ostalog Bukvić.

On je također predstavio Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je jedna od vodećih platformi za investiranje i umrežavanje u regionu Istočne Evrope.

Povezani članci (po oznakama)