Redakcija

Redakcija

Sarajevo, 20. mart 2019. (MINA) – Danas je u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice održano predramazansko savjetovanje za imame. Savjetovanju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović te muftije, predsjednici mešihata, glavni imami, dekani i direktori odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice.

Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić danas se suočio s konačnom presudom za počinjeni genocid i najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, kada je BiH bila izložena ratnoj agresiji. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Članovi grupe Antidayton, udruženja i žrtve Genocida u BiH postavili su danas transparente ispred suda u Hagu. Na jednom od njih je istaknuta poruka s kojom se poistovjećuje Karadžić s nacističkom ideologijom i Hitlerom.

Izjave zločinca Karadžića 

Haški sud će u srijedu, 20. marta, izreći konačnu presudu Radovanu Karadžiću na osnovu žalbi tužilaca – koji su tražili da bivši predsjednik Republike Srpske (RS) bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine i osuđen na doživotni zatvor – i Odbrane, koja je tražila oslobađanje po svim tačkama.

Muftija IZ Bošnjaka Australije Jasmin ef. Bekrić je nakon što je obišao ranjene u bolnici u Christchurchu, posjetio u posebnom centru koji je organizovan od strane vlade Novog Zelanda i porodice poginulih i ranjenih.

Hadži Izudin ef. Kruško preselio je na Ahiret danas, 18. marta 2019. godine nakon kraće teže bolesti. Dženaza će se klanjati sutra u Tešnju, džemat Novi Miljanovci, u 15:30h

Hafiska dova Emini Momković proučena je u četvrtak 14. marta 2019. godine u džamiji Behram-begove medrese. 

O temi “Očuvanje porodice u savremenim društvenim kretanjima” sinoć je na tribini u Mostaru govorila prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku Komunikologije/žurnalistika. Tribina je održana u okviru manifestacije „Dani porodičnih vrijednosti“ koju organizira  Odjel za brak i porodicu  Medžlisa IZ-e Mostar. 

Udruženje ilmijje Bosanski Novi i Bosanska Kostajnica najoštrije osuđuje prijetnje upućene imamu u džematu Blagaj Japra Emiru ef. Nuhiću putem facebooka od strane izvjesnog Danela Rajkovića.

Stranica 1 od 365
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro