Sjećanje na Džemal-ef. Omerčića

Autor: Safet Brkić Juli 01, 2015 0

U četvrtak 23. aprila 2015. godine u Gradačcu, u jutarnjim satima na Ahiret je preselio hadži Džemal ef. Omerčić u 93. godini života

Slovio je za jednog od najboljih alima na području Gradačca i šire. Završio je osmorazrednu Sviračku merdesu pred Ahmed -ef. Hilmi Muftićem i njgovim bratom Muhamedom. Imamsku dužnost najprije obavlja u Mionici u džematu Omerčići gdje je i rođen. Poslije toga odlazi na područje Teočaka i tamo ostaje oko dvije godine. Nakon toga prelazi na područje Duvna. Taj period po njegovoj priči bio mu je najljepši. Da bi se približio rodnom Gradačcu iz Duvna prelazi na područje Zavidovića. Nakon četrdeset godina marljivog rada 1984. godine odlazi u penziju. Gdje god je radio i djelovao iza sebe je ostavljao lijepe utiske i rezultate. Mnoge generacije naučio je osnovnim principima vjere, a svojim primjerom je pokazivao kako vjeru treba primjenjivati u praksi. Radio je u najtežim uslovima, kada se radilo skoro bez ikakve naknade i kada je vjersku pouku obavljao po kućama krijući se od tadašnjih vlasti.

 Po odlasku u skromnu imamsku penziju u Gradačcu se uključuje u rad tadašnjeg Odbora IZ i jedan mandatni period bio je i njegov predsjednik. Po mojoj skromnoj procjeni bio je jedan od najboljih rukovodilaca, izuzetno dobar organizator i strateg. Volio je rad i red i cijenio one koji su bili odani tome. U to vrijeme nama mladima bio je velika podrška i zaštita. Pored organizatorskih sposobnosti koje rijetko ko ima kao što je imao rahmetli Džemal ef. Omerčić bio je dobar vaiz, karia i fakih. Svaku stvar je razumski obrazlagao i nikada nije ostajao nedorečen.

Koliki je imao ugled i koliko je bio cijenjen u narodu najbolje govori njegova dženaza koja je obavljena ispred džamije Husejnije u Gradačcu. Pored mnogo građana, dženazi je prisustvovalo preko trideset imama iz Gradačca, Srebrenika, Tuzle, Modriče i drugih mjesta koji su pred njegovu dušu proučili hatmu. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i izaslanik reisu-l-uleme Mustafa ef. Spahić bili su predstavnici IZ u kojoj je Džemal ef. proveo čitav svoj život. Kao imam dženazu namaz mu je predvodio njegov bliži rođak Raif ef. Huskić a izaslanik reisu-l-uleme Mustafa ef. Spahić nadahnuto je govorio o liku i djelu Džemal ef. Omerčića i neminovnoj smrti koja kao i njega svakoga čeka. Ukopan je u mezaristanu Kadić bašča uoči mubarek noći Lejletu-l-regaib. Da mu se dragi Allah smiluje i oprosti mu eventualne grijehe, a njegovoj porodici, supruzi, sinovima i kćerima podari sabura i da im on uvijek bude primjer islamskog življenja.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija