digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pet godina od preseljanja na Ahiret: Fethi Osman

Autor: M. Kovač Septembar 10, 2015 0

U subotu, 11. septembra, 2010. godine u ranim jutarnjim satima u svojoj kući u Montroseu, (Kalifornija, SAD) na Ahiret je preselio ugledni muslimanski mislilac dr. Fethi Osman

 

 Dženaza istaknutom muslimanskom misliocu dr. Fethi Osmanu klanjana je istog dana u subotu, 11. septembra, u Južnoj Kaliforniji. Dr. Osman je napisao više od 50 knjiga na arapskom i engleskom jeziku. Ovaj ugledni mislilac je stajao iza pokretanja prvog međunarodnog islamskog magazina na engleskom jeziku “Islamic World Review” koji je 1981. godine počeo izlaziti u Džeddi, Saudijska Arabija. Dr. Osman je bio glavni urednik časopisa, a suradnici ovog lista bili su muslimanski pisci, mislioci i aktivisti iz cijelog svijeta: Husein Haqqani, rahmetli Alija Izetbegovića, rahmetli Muhammed Asad, dr. Mumtaz Ahmed, dr. Anwar Ibrahim i dr. Časopis je izlazio do 1987. godine i stizao u gotovo 120 zemalja svijeta, dok je u 38 muslimanskih zemalja bio zabranjivan zbog iznošenja istine i kritike.

Intelektualno pregalaštvo dr. Fethi Osmana se ogledalo u mnogim granama islamske misli. Među savremenim muslimanskim misliocima dr. Osmana je odlikovao rad i zanimanje za elaboriranje i objašnjavanje koncepata poput: ljudskog dostojanstva, mira, pluralizma, demokratije, slobode izražavanja, jednakosti spolova, međureligijske saradnje i društvene promijene – u svjetlu Kur'ana i Sunneta. «On je bio modernista sa dubokim poštovanjem za tradicionalizam i tradicionalista koji je posjedovao dalekosežno progresivno razmišljanje,» kaže u povodu preseljenja na Ahiret dr. Osmana njegov učenik i saradnik dr. Aslam Abdullah.  

Dr. Fethi Osman je rođen u Egiptu 1928. godine. Bio je hafiz Kur'ana i veoma dobro upućen u hadiske znanosti, islamsku historiju, pravo i trendove islamske misli. Predavao je na univerzitetima širom svijeta od Alžira i Maroka, preko Saudijske Arabije i Egipta do Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. U posljednjih petnaest godina dr. Fethi Osman je predvodio «Omar bin Khattab» Akademiju u Los Angelesu, dok je prije bio angažiran u Islamskom centru Južne Kalifornije. Kao ličnost dr. Osman je bio veoma pobožan i uzorit. Posebno se interesirao za kvalitet muslimanskog vođstva o čemu je intenzivno pisao. Smatrao je da muslimanski lideri moraju biti pored svoje političke aktivnosti i ozbiljni mislioci i obrazovani ljudi. Živio je veoma skromno u malom stanu u kome je proveo zadnjih 20 godina života. Iako u poodmakloj starosti, ističe njegov saradnik dr. Islam Abdullah, znao je sate provoditi u proučavanju novih knjiga, teza i ideja. Iza rahmetli dr. Fethi Osmana ostali su njegova supruga Aida Osman, pedagoginja po zanimanju i kćerka Ghada Osman, profesorica arapske književnosti koja je završila biografsku knjigu o životu i djelu svog oca.

Rahmetullahi 'alejhi, rahmeten wasiah!

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine