digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nakon 74 godine, šehidima ponovo ukop i dženaza

Autor: Salih Smajlović Septembar 16, 2015 0

Na familijarnom mezarju Čelja- Zbornjača 24. 08. 2015. g., obavljena je dženaza i ukop za šehide: Sejfi- bega, Nedžib-bega i Sejdi-bega Čeljo, koje su četnici ubili 1941. g.

Stravičan zločin četnika nad članovima porodice Čeljo

Kasim-beg Čeljo, koji je bio inicijator i glavni finansijer ekshumacije i premještanja trojice šehida, među kojima je i njegov babo Sejfi-beg, kaže: „U decembru 1941. g. četnici su zaklali mog babu Sejfu i rođaka Nedžiba i bacili ih u rijeku Janjinu. Ja sam tada imao 7 a stariji brat Osmo 14 godina. Tek u februaru 1942., kada su partizani došli na to područje, mogli smo tijela naših šehida izvaditi iz rijeke i ukopati ih. S obzirom da je bila zima, tijela su bila smrznuta, nisu se raspala, te smo ih u takvom stanju stavili u zajedničku grobnicu, u blizini rijeke Janjine. Moj babo je bio bez glave. Uz babu i rođaka Nedžiba, tu smo u zajedničku grobnicu položili i tijelo rođaka Sejde Čelje, koji je također ubijen u decembru 1941., ali na drugoj lokaciji. Dženazu je klanjao Munib ef. Hodžić, tadašnji imam džamije u Zakalju, koju su četnici srušili 1943. i ona nikada nije obnovljena. U poplavama koje su desile u maju prošle godine, voda rijeke Janjine je došla blizu grobnice, pa je postojala opasnost da odnese posmrtne ostatke šehida. Ta opasnost, s obzirom da je ta rječica promijenila svoj tok i približila se kaburima, i dalje je postojala, zbog čega smo se odlučili da ih premjestimo u naše porodično mezarje.“

Posmrtni ostaci šehida u natkrivenoj grobnici

Kada smo u predikindijsko vrijeme, u društvu Kasimovih sinova Osme i Senada, njegove supruge Marije i kćerke Fatime, zeta Amira i unuka Kerima, stigli u Zakalje, pred porodično mezarje Čelja Zbornjača, zatekli smo tri tabuta, sa posmrtnim ostacima, postavljeni iznad natkirivene gorbnice. Emin ef. Bakal, glavni imam Medžlisa IZ Čajniče, klanjao je dženazu, zajedno sa kolegom Ismail ef. Ćulovom, honorarnim imamom u Batovu.

Enisa Đedović, rođena Čeljo, kaže:“ Sretna sam što se ovo desilo da i moj dedo Nedžib konačno dođe na ovo mjesto.“

Bojim se da Čajniče ne postane Užice

Emin ef. Bakal, glavni i jedini aktivni čajnički imam o situaciji na području Medžlisa Čajniče i aktivnostima kazao nam je: „Ja sam imam u džamiji Mir Muhamedovoj džamiji u Čajniču, obnovljenoj prije tri godine. Stanujem u Čajniču i često putujem. Ja u Čajniču nemam s kim u džematu klanjati, osim džume, kada ljeti bude petnaestak, a zimi manje ljudi, koji dođu iz sela, udaljenih 7-8 km. U grad Čajniče se niko od povratnika nije vratio. Tu su ulice sa nazivima ratnih zločinaca iz II svjetskog rata. Proučim ezan, klanjam sam u džamiji i vratim se u kuću, jer u čaršiji nemam s kim popiti kahvu. Bojim se da će Čajniče, kao i drugi gradovi u njegovoj okolini, biti kao Užice, u kojima su muslimani bili, ali ih više nema. Na sela se vratilo nešto predratnih žitelja, ali to su uglavnom stariji, nakog čije smrti se kuće zatvaraju. Za veoma mali procenat povratka na područje Čajniča, prije rata bilo je 4 hiljade Bošnjaka, a vratilo se 600, mnogo su krivi predstavnici naše vlasti, koji nemaju nikakve strategije za očuvanje ovih područja. U izvještaju koji šaljem Rijasetu, ja navedem da na području Medžlisa imam troje i školske i mektebske djece.

Do rata, na području Medžlisa je bilo 7 džamija, od čega su tri obnovljene, jedna je sagrađena na mjestu gdje je bio mesdžid, a dvije su u fazi obnove. Obnovljene su džamije u Čajniču: Mir Muhamedova, u Kapovom hanu, Batovu i Hunkovićima, a obnavljaju su Đakovićima i Međuriječju, gdje je u toku obnova Maldovan Ali-pašine džamije . Slijedi obnova Sinan-begove džamije u Čajniču, sagrađene 1570. g. U obnovljenim džamijama, a i u onima koje se obnavljaju, klanjamo bajram-namaze, održavamo godišnje mevlude. Ja sam jedini stalno uposlen imam, dok je Ismail ef. Ćulov, hatib u Batovu, gdje je klanjao i teravije, honorarni imam.“

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine