digitalbanner-naslovna7.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg

Sjećanje na hadžiju Bajraktarevića

Autor: D. B. Maj 04, 2016 0

Hadžija Bajrektarević Hazim (1933. – 2016.)

 

 Nakon kraće bolesti 30. marta 2016. godine, u 83. godini života na Ahiret je preselio hadžija Bajrektarević Hazim.

Hadžija Hazim je rođen 12. decembra 1933. godine u Špionici općina Srebrenik. U tom je mjestu i odrastao. Bio je oženjen hanumom Eminom koja je na Ahiret preselila 2006. godine, a sa kojom je imao četvero djece, dva sina i dvije kćeri, te 13 unučadi i 10 praunučadi. Hadž je obavio 1997. godine, a ispraćaj je priređen iz Stare džamije u Špionici koja je kasnije proglašena kulturno-historijskim spomenikom BiH. Bila je to posljednja ikrar dova organizirana u staroj špionjačkoj džamiji. Iste godina kada je svečano otvorena nova džamija - 1998. godine, izabran je za predsjednika Džematskog odbora i na čelu džemata ostaje do 2009. godine.

Hadžija Hazim bio je čovjek koga su svi cijenili, uvažavali i voljeli. Komunikativnost, vedrina, lijepo ophođenje sa ljudima, uvažavanje i poštivanje drugih su osobenosti po kojima je bio prepoznatljiv u svom okruženju. Živio je u uvjerenju da rad i trud donose rezultate, bez obzira kojim poslom se bavio. Nikada nije radio u firmi, uglavnom se kroz život bavio poljoprivredom i drugim težačkim poslovima, ali je svojim radom i aktivizmom pokazao  da biti među prvima u dobročinstvu nije privilegija imućnih, već osobenost iskrenih, požrtvovanih i ustrajnih.

Okruženje ga je poznavalo kao veoma odgovornog i društveno aktivanog. Učesnik je svih projekata koji se tiču njegovog sela pa i šire. Bez njega nije dovedena ni struja, ni voda, niti se pravile škola, put i dom kulture. Iako skromnog obrazovanja, životno iskustvo ga je naučilo mnogo toga, te je znao kazati: “Ja znam šta je znanje, koja je nagrada za onoga koji obezbijedi nekome da stječe znanje“. Hadžija nije žalio ni sebe ni svoj imetak za dobrobit drugih. Posebno je mlade bodrio na putu uspjeha. Bio je učesnik svih džematskih aktivnosti kao i jedan od glavnih nosilaca projekata od značaja za Islamsku zajednicu. Bio među glavnim nosiocima projekta za izgradnju džamije u džematu Špionica, a svoj najveći doprinos džematu dao je u ulozi predsjednika Džematskog odbora. Punih deset godina bio je istinski hizmećar svojoj džamiji i svom džematu nastojeći u povjerenoj mu ulozi sa svojim saradnicima i uz svesrdnu podršku džematlija, projektom izgradnje vakufske kuće i obezbjeđenjem parcele za novo mezarje, zaokružiti infrastrukturu džemata. Jedne prilike pred kraj svoga života pri susretu sa mjesnim imamom je rekao: „Efendija, u svom životu sam mnogo više uradio za druge nego za sebe. Vjeruj da me to raduje“, kaže njegov imam Refik-ef. Hodžić, koji će se uvijek rado sjećati hadžije Hazima i njegovog dobročinstva.

 Hadžija Hazim je bio od onih koji je s ljubavlju govorio o vjeri, ali i od onih koji je vjeru istinski živio. Volio je džemat, volio je društvo koje je vezivalo uže vjere. Za njega je svaka vjerska manifestacija predstavljala pravu radost koju nije propuštao i u tom smislu nije  ni trud ni vrijeme žalio. 

O hadžiji Hazimu mnogo govori i veliki broj prisutnih imama i vjernika na dženazi koja je klanjana na mjesnom mezarju u Špionici dana 31. 03. 2016. godine. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine