digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na profesora Hasan-ef. Hilića

Autor: medresa-cazin.ba Januar 04, 2017 0

Ovih dana  mnogobrojni učenici i kolege prisjetili su se Hasana ef. Hilića, alima, vjeroučitelja, profesora i prijatelja  koji je na ahiret preselio dana 19.12.2010.godine. 

Koliko je Hasan ef. bio cijenjen i poštovan među svojim kolegama i učenicima dovoljno govore činjenice da su kolege imami pred njegovu dušu proučili hatmu u džamiji džemata Todorovo, imami Medžlisa IZ-e Bužim hatmu u džamiji džemata Varoška Rijeka gdje je Hasan ef. bio imam pune 23 godine. Hatmu su proučili i njegovi učenici koji se nalaze na fakultetima u Kairu i Sarajevu i na taj način se oprostili od svog omiljenog profesora. 

 Hasan ef. Hilić je rođen 1. augusta 1949. godine u Lubardi, Općina Bužim. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1971. godine odličnim uspjehom te je oslobođen polaganja mature.

Također je završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu i diplomirao na Odsjeku za sociologiju. Od 1971. godine radio je kao imam, hatib i muallim u Varoškoj Rijeci pune 23 godine.

Kao istaknuti muallim dobio je nagradu i priznanje od Starješinstva IZ-e za 1987/1988. vjeronaučnu godinu. U oktobru 1994. godine prešao je u džemat Todorovo, Medžlis IZ-e Velika Kladuša.

Hasan ef. Hilić je 15 godina bio sekretar OIZ-e Bužim, te u više mandata član ove institucije. Obavljao je funkciju predsjednika Udruženja Ilmijje Bosanska Krupa-Bužim. U martu 1992. godine imenovan je stalnim saradnikom Islamske revije ”Muallim”, te je bio predavač u Cazinskoj medresi. Na poslijeratnim izborima izabran je za potpredsjednika Udruženja Ilmijje BiH.

Prvi je novinski rad ”Pojedinci piju-zajednička plaća” objavio kao maturant u listu Zemzem. Pisao je i objavljivao radove u Glasniku, Takvimu, Islamskoj misli, Muallimu, Oslobođenju, Kladuškim novostima, Krajini, Glasu Bužima, Slobodnoj Kladuši i Delilu. Bio je stalni dopisnik Preporoda u kojem je objavio blizu 1000 naslova.
Izdao je knjigu “Džamije Velike Kladuše”.

Na Ahiret je preselio i svoju plemenitu dušu ispustio u nedjelju 19. decembra 2010. godine oko 9 sati. Iza sebe je ostavio suprugu Fatu, sinove Edina, Izudina ef, Fahrudina ef. i kćerku Azru.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine