digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Rijasetova akcija kurbana - projekat hvale vrijedan

Autor: Nedim Hamzabegović Avgust 19, 2015 0

Protjerivanje bošnjačkog stanovništva sa njihovih ognjišta je planski osmišljeno i sistematski provedeno u praksi

Anuliranje posljedica etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva sa njihovih vjekovnih ognjišta se može ostvariti samo sistemskim potezima i projektima koji imaju krajnji cilj da se preživjelo stanovništvo vrati na svoja ognjišta i tako spriječi završni čin genocidne politike. Takav sistemski pristup posticanja i jačanja održivog povratka u etnički očšćena područja trebao je doći od strane državnih institucija i ustanova. Nažalost, takav pristup je izostao i umjesto njega se događao stihijski pristup obilježen nasumičnim donacijama i podjelama domaće stoke, poljoprivredne mehanizacije i drugih sredstava koja su trebala pomoći održivom povratku i ostanku bošnjačkog stanovništva tamo gdje se vratilo. Još veća šteta takvog načina podrške povratnicima se ogleda u nerijetkom davanju vrijednih donacija lažnim povratnicima koji su te donacije ili prodali ili prenijeli na područja stvarnog življenja na području Federacije BiH.

Trenutno na sceni imamo ljude koji svojim švercerskim mahinacijama podrivaju i onaj mali procenat povratka tako što na crno nabavljaju stoku iz Srbije po bagatelnoj cijeni, drže tu stoku mjesec dva i onda je prodaju na štetu onih povratnika koji cijelu godinu uzgajaju stoku. Dio tog švercerskog i podrivačkog koncepta otpada i na Islamsku zajednicu koja je u tome nesvjesno učestvovala kupujući takvu stoku za potrebe kurbana. Osim što se nelegalnim uvozom stoke iz Srbije jača agresorska ekonomija i slabi ekonomska moć povratnika i ekonomija naše države, švercovana stoka je često izvor raznih bolesti kako za stoku tako i za ljude u našoj zemlji. Postoje neke humanitarne i obrazovne organizacije u našoj zemlji koje ne mareći za ove pojave, stimulišu malodušne sitne ljude koji će zarad lične koristi uništiti ono što je od općeg interesa. Ovome svemu se treba dodati odvratna praksa gdje ljudi, navodno, za te organizacije nabavljaju i kolju kurbane mimo svakog poštovanja smisla i cilja kurbana, na način da je bitno prodati nelegalno uvezenu stoku, na brutalan i nedostojanstven način poklati tu stoku i izvršiti podjelu mesa bez ikakvih kriterija.

Svakog ko zna koliko je važno da se naš narod vrati na svoja ognjišta, obradovao je Rijasetov projekat koji ima za cilj da podstakne povratnike da uzgojem stoke na svojim imanjima osiguraju sebi dostojanstven i ugodan život na područjima koja su skoro od svakog zaboravljena. Lično sam obradovan ovim Rijasetovim potezom, jer time odgovorni u Rijasetu shvataju da trebaju ići korak ispred tromih i neefiksanih državnih institucija. Ovaj projekat će dati snažan motiv povratnicima da se bave uzgojem stoke za kurbane znajući da će plasman njihovih proizvoda biti zagarantovan. Pozivam odgovorne u Rijasetu da preko svojih institucija, prije svega preko medžlisa, osujete pomenute štetne pojave i prekinu podrivanje ionako slabog povratka. Takođe pozivam odgovorne službe Rijaseta IZ u BiH, da kroz svoje redovne aktivnosti na sve načine pomognu povećanju stočnog fonda i podrže one organizacije na terenu koje se kontinuirano bave organizovanim uzgojem stoke. Time će projekat uzgoja i klanja kurbana za potrebe Rijaseta doživjeti svoj puni značaj i prednjačiti u jačanju održivog projekta.

Nema sumnje da je došlo vrijeme da se našim Bošnjacima u RS-u ponude kvalitetni razvojni projekti i tako ih se učini snagom koja će biti garancija opstanka našeg naroda na ovim prostorima. U mom rodnom mjestu Glodi općina Zvornik, koje se nalazi na PUTU SPASA i koji je dio DOLINE MASOVNIH GROBNICA, formirana je Poljoprivredna zadruga sa jedinim ciljem da se podstakne povratak mladih porodica iz rubnih općina F BiH. Brzo smo osjetili štetnost nelegalnog uvoza stoke iz susjednih zemalja, kao što smo brzo shvatili korisnost Rijasetovog projekta koji je vizionarski i koji je konkretna podrška održivom povratku.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine