digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Deinstalacija

Autor: Esad Bajić Avgust 31, 2015 0

Imadoh nakon rata dvadesetak janjaca. Ja ih imadoh a dedo i majka ih čuvaše

Janjci slabi bjehoše. Hromi, bolesni, čupavi, prljavi, ko protočni bojler. Sasipao sam im vreće kukuruza ali on samo prođe kroza nji a na njima se ništa ne osjeti. I prodam ih prvom ko ih je takve htio uzet. Budžaba. 1800 KM. Bješe srijeda kad me čovjek isplati. Ne bi ih veli uzeo al, eto čuo da sam efendija pa sevab.


I sevap i ćevap kontam ja u sebi, ali šta ću. Metnem 1800 KM u džep i kontam, gdje ih uložit. Pare su to, onda, bile. Meni najveća svota što sam dotad držao u džepu i mogao smatrati svojim. Čujem, tu i tamo, neko prodaje i kompjutere. Valja držati korak s vremenom, mislim, farz je ako si vjernik, pametno je ako si razborit insan makar i ne bio vjernik. I kupim ja sebi jednog "Pentium keca" i onaj printer cvrkavac.

Nekoliko mjeseci mi onako kako sam kupio stajao u kartonskom paketu. Kad sam potrošio onaj višak para od janjaca nadvirim se na onaj paket da vidim šta da radim sa 1200 KM pretvorenih u nešto. Sklopim ga, upalim i tako krenu moje sporedno zanimanje koje mi i dan danas pomaže da od glavnog sasvim solidno živim. 


Računar je imao hard disk 1,2 gige. Kada bih htio nešto doraditi u korelu deinstalirao bih ofis paket da može stati korel, pa onda kasnije skidao korel da može stati ofis... Bili su prava rijetkost tada i oni koji su ih imali pričali su o njima kao danas o autima i sl.


I ja sam svog napucao vremenom, ram na 32 mb, grafiku na 8 a kasnije kada se pojavio internet, metnuh mu i modem. Helem, farz il' samo razuman potez, ja sam njime dunjalučki ekstra hajrovao i dan danas hajrujem a za Ahiret iskati je milost Božiju.


Taj moj prvi računar i njegov mal hard disk podsjeća me nekad na nas muslimane, onako generalno. Naime umio sam ja skinut ofis , metnut korel i obratno, ali nisam umio brisat privremene fajlove, vremenom su se namnožili da nije mogao stati ni ofis ni korel.


I mi tako, instaliramo i deinstaliramo jedan mezheb, jednu školu mišljenja, stavimo drugu, treću... I nije to problem sve dok znamo zašto smo skinuli prvu i zbog čeg nam je trenutno druga bolja, no problem je kada to počne samo sebi biti svrha, dok ne vidiš čovjeka kako kuca tekst u korelu a obrađuje vektorsku grafiku u ofisu.


Na kraju tu nema ni prve škole mišljenja, ni druge...samo privremene datoteke, privremena stara mišljenja zbog kojih se krvimo širom svijeta...
Fali nam jedan dobar čistač diska da nam očisti iluziju da na njemu išta konkretno imamo.


Izbjeglice krenule u Evropu, mi se čudimo kako se s njima postupa. Zašto se čudimo? Pa na istoku svaki dan gine stotine muslimana. Žalosno je gledati žedno i gladno dijete kraj bodljikave žice na granici neke evropske države al, šta je sa onima u ruševinama Sirije, Iraqa, Jemena, Libije, Palestine, Afganistana... Nemaju internet da stavljaju slike na Facebook pa ih ne vidimo. Nemaju ni struje, ni mobitela, ni kompjutera...


Muslimanima je kliknuta opcija DEINSTALACIJE, ovo što trenutno gledamo su određen komplikacije koje su normalne kada se uklanja program koji je dugo u sistemu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine