50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Hajmo Pobrđe, hajmo Pobrđani!

Autor: Reuf Jakupović - Ecko Septembar 02, 2015 0

Akcija za završetak radova na Talinoj džamiji

 

Poznati poklič navijača fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine ”Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino” inspirisao me je da ovom tekstu dam sličan naziv. Naime, poklič navijača vodio je u pobjede fudbalsku reprezentaciju, a ja se nadam da će i ovaj pobrđanski poklič dovesti do jedne druge pobjede.

Vjerujem da je većini čitalaca poznato da su u kasnim noćnim satima 8. septembra 1993. godine banjalučki bezdušnici istovremeno zapalili tri džamije u tri banjalučka naselja. Bez svoje džamije ostalo je te noći i pjesmom opjevano Pobrđe. Talina džamija – poznata baš pod tim nazivom – odolijevala je i vremenu i raznim nedaćama nekih 400 godina, sve do te kobne večeri, kada je pokleknula pred vatrenom stihijom. Na mjestu na kojem je onako ponosna i uzdignuta stajala stoljećima ostalo je samo zgarište. A poslije se to pretvorilo u, gluho bilo, pravo odlagalište svega i svačega – da ne upotrijebim grublji, ali možda i pravi izraz. Teško je i zamisliti kako li su to doživljavali stari Pobrđani, posebno oni koji su svojevremeno, na poziv mujezina, dolazili u džamiju da klanjaju namaz, najčešće akšam.

 Prolazile su godine, teške poratne godine. Nije se tada imalo ni snage, ni sredstava (a ni prilike nisu bile) za neku raniju ponovnu izgradnju džamije. A onda je, prije nekih 15 godina, započela izgradnja džamije, baš onakve kakva je odvajkada i bila. Početna novčana sredstva bila su mala, ali je želja da se džamija ponovo izgradi bila velika. Organizovali su se Pobrđani i putem jedne grupe entuzijasta počeli prikupljati novčana sredstva za izgradnju, uglavnom od pojedinaca, kako onih koji su ostali da žive tamo gdje su i rođeni, tako i od onih koji su svoje ognjište napustili samo tijelom, ne i dušom. Nije bilo lako onima koji su se angažovali na prikupljanju novčanih sredstava. Zato se njihov trud ne smije zaboraviti. Odužila se izgradnja ove džamije pa to pomalo asocira na legendu o ”zidanju Skadra na Bojani”. Nekoliko banjalučkih džamija čija je ponovna izgradnja započeta nakon Taline već je uveliko završeno. Aferim za njihove graditelje. Nije pretjerano ako se kaže da je izgradnja pobrđanske džamije praćena objektivnim problemima, ali, Boga mi, i nekim manjim subjektivnim slabostima. No, šta je tu je. Dublja analiza bi nas odvela na stranputicu.

 Moja malenkost je skoro od samog početka izgradnje uključena u prikupljanje sredstava, prvenstveno u mom okruženju, dakle u gradu Malmö u Švedskoj. U tome baš ništa nije posebno kada se zna da sam rođen u staroj bosanskoj kući tik uz Talinu džamiju, a od oca Agan – efendije, da sam odrastao u Pobrđu i uvijek mu se vraćao iz pečalbe u koju sam, trbuhom za kruhom, otišao prije pedesetak godina. Uradio sam nešto, a vrijednost mog truda izvagaće se Božijim kantarom. Ja iskreno kažem: trebao sam još više, mogao sam još više, morao sam još više. Opravdanje za nečinjenje, kao što znamo, ne postoji. Negdje pročitah da će čovjek na Onom svijetu odgovarati ne samo za ono što je učinio nego i za ono što nije - a trebao je, mogao je i morao je. Sasvim logično, zar ne.

 Da bih se bar malo ”iskupio” za nedovoljno činjenje ili nečinjenje, svejedno je, odlučio sam da se, kao rođeni, a k tome, i stari Pobrđan osobno i javno obratim svima kojima je Pobrđe u pamćenju, u sjećanju, u mislima, u duši – dakle, prvenstveno mojim dragim Pobrđanima, što ne isključuje i druge koji to, lokacijski gledano, nisu. Javnim obraćanjem želim, naime, da pokrenem akciju za završetak izgradnje Taline džamije. Duboko sam ubjeđen da je završetak ponovne izgradnje Taline džamije obaveza prvenstveno nas Pobrđana, ma gdje da smo i ma koliko god godina da imamo. Mislim da nemamo pravo da čekamo na nekoga drugog. Ne znam da li sam u pravu, ali smatram da je to obaveza u prvom redu nas starijih koji živimo izvan prostora bivše nam domovine Jugoslavije. Ta obaveza proističe iz naše, globalno gledano, bolje ekonomske mogućnosti da pomognemo. Obaveza proističe i iz našeg pijeteta prema onim starim Pobrđanima koji su sa ovog svijeta otišli a da im se nije ispunila najveća želja: da bar još jednom klanjaju namaz u Talinoj džamiji. Tu svoju želju su meni osobno izražavali neki od starih Pobrđana kojih više nema među nama. Na kraju, obaveza proističe i iz našeg poštovanja prema Pobrđanima koji zive u Pobrđu i nadaju se da će ih jednog dana mujezin pozvati na klanjanje namaza u džamiju njihove mladosti. Ne dozvolimo, dragi moji Pobrđani, da još neki od naših komšija odu sa ovog svijeta te neispunjene želje koju nose u duši. A nama koji pomognemo da se završi izgradnja ove džamije ostaje nada da će nam se na Onom svijetu to naći na spisku dobrih djela koja učinismo na ovom.

 Šta je to što treba uraditi da bi se izgradnja džamije napokon okončala? To su, uglavnom, unutrašnji radovi (elektrika, izolacija i podovi, oblaganje zidova i plafona, moleraj i sl.) te fasada. Prema predračunu ti radovi bi približno koštali 35.000 KM. Nije pretjerano visoka cifra. Pobrđani, a i drugi koji im se pridruže, to mogu prikupiti – uvjeren sam u to. Zato, hajmo Pobrđe, hajmo Pobrđani – završimo ponovnu izgradnju Taline džamije! 

Uz ovaj tekst prilazu i podaci potrebni uplatiocima kako iz BiH tako i iz inostranstva. Podaci su dobijeni od Medžlisa IZ Banja Luka, koji je podržao ovu moju odluku da se javno obratim u vezi prikupljanja novčanih sredstava.

 Uplate iz Bosne i Hercegovina (u KM): žiro-račun Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka broj1610450006880053, kod Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina, Filijala Banja Luka.

Uplate iz inostranstva (u bilo kojoj valuti): BENEFICIARY BANK: Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina, SWIFT CODE: RZBABA2S, ADDRESS: Zmaja od Bosne bb Sarajevo, BiH

IBAN CODE: BA391611450000170028

FULL BENEFICIARY NAME: Medzlis Islamske zajednice Banja Luka

FULL BENEFICIARY ADDRESS: Kralja Petra I Karadjordjevica 46, Banja Luka, BiH

 Vrlo je važno da se napomenu jos tri stvari:

- sve uplatnice moraju imati naznaku: Za džamiju u Pobrđu,

- za eventualna objašnjenja uplatioci mi se mogu obratiti na mobil: 0046 704 33 15 94, na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili pismom na adresu: Reuf Jakupovic, Lönngatan 68A, 214 49 Malmö, Sverige,

- ja cu se osobno pobrinuti da ova akcija protekne uredu, a po njenom završetku sačinit ću izvještaj, koji će se takođe javno objaviti, a biće dostavljen i svim uplatiocima.

 Koristim priliku da zamolim sve one do kojih dođe ovaj tekst da ga proslijede i drugima, kako bi u akciji prikupljanja novčanih sredstava učestvovalo što više ljudi. I na kraju, želim da se unaprijed osobno zahvalim svima koji pomognu da Talina džamija ponovo postane ono što je nekada i bila – ponos Pobrđana.

 

Malmö - Švedska, maj 2015. godine                                                                 

 

 

 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija