50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Izložba o Poslaniku, alejhiselam, u Podgorici

Autor: April 29, 2016 0

uzejska izložba „Upoznaj poslanika Muhammeda a.s.“, autora doc. dr Esmira Halilovića, predavača na Katedri hadisa i da'we pri Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, nakon uspješnih izdanja u Bosni i Hercegovini, gdje je u Sarajevu, Zenici, Bihaću i Bugojnu postavku posjetilo preko 25.000 ljudi, svoju prvu prezentaciju van Bosne i Hercegovine imala je proteklih dana u glavnom gradu Republike Crne Gore – Podgorici.

Ulogu veoma uspješnog organizatora preuzeo je Mešihat Islamske zajednica u Crnoj Gori, koji je, za lokaciju izložbe, obezbijedio prostorije objekta The Capitol Plaze u centru grada, čime je obilježavanje mjeseca aprila kao mjeseca poslanika Muhammeda a.s. dobilo na značaju.

Izložbu „Upoznaj poslanika Muhammeda a.s.“ su, u ponedjeljak uvečer, 25. aprila, otvorili reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić i ministar kulture Pavle Goranović, u prisustvu velikog broja visokih zvanica iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života države, Njegova ekselencija ambasador Republike Turske, a poseban čar su dali članovi hora medrese „Mehmed Fatih“ sa izvođenjem ilahija i kasida. U pozdravnim besjedama, govornici su se dotakli različitih dimenzija ove izložbe, a zajednička nit koja ih je vezala jeste da islam nije ono kako se danas pokušava predstaviti, te da je ova izložba najbolji odgovor na takve zlonamjene komentare i mišljenja.

Kulturološka dimenzija ove izložbe je izuzetna, zbog približavanja kulture onih koji su dio Crne Gore. Kroz postavku izložbe, goste i zainteresovane građane, proveli su vodiči Eldar Tutnić, Harun Hasić i sam autor, doc. dr Esmir Halilović. Po evidenciji, izložbu je posjetilo preko 1500 ljudi, a neki od njihovih mišljenja su: – „Fantastično! Konačno da ste i nama došli.“ – „Ovo je odlično, zaista se mnogo toga nauči.“ – „Jako emotivno“ Izložba je zatvorena u srijedu, 27. aprila u popodnevnim satima.

Autor izložbe: doc. dr Esmir Halilović

PR Projekta: Afan Abazović

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija