digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Germić: Lijepo bi bilo da arapski turisti posjete i džamije u Ljubuškom

Autor: Hasan Eminović Oktobar 25, 2016 0

Ovom narodom poslovicom odgovara na brojna aktuelna pitanja Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa IZ Ljubuški

Lokalni izbori su uzburkali emocije u mnogim sredinama u Bosni i Hercegovini. Očekivanja Bošnjaka Ljubuškog i na ovim izborima bila su skromna.

 Germić: Očekivanja Bošnjaka na ovim lokalnim izborima bila su biranje predstavnika u općinsko vijeće kao znak prisutnosti i spremnosti ostanka i opstanka na vjekovnim ognjištima. Međutim, kandidat ili dva koji su bili na listi jedne političke partije i koji su očekivali podršku i izbor nisu to ostvarili  tako da i novoizabrani saziv općinskog vijeća neće imati izabranog predstavnika iz reda Bošnjačkog naroda. Razloge  treba tražiti u dubljoj analizi takvog odnosa birača, nezainteresiranosti, neadekvatne praćenosti kvalitetnim projektima pomoći u održivom povratku, usputne i povremene brige i uglavnom pružanja moralne podrške bez jasne vizije i strategije općenito kad je u pitanju povratak i povratnici, kao i nedovoljna svijest o važnosti institucionalnog prisustva i rješavanja mnoštva pitanja koja stoje pred povratnicima. Da se poslužim jednom izrekom koja kaže da je u debelo uho teško uvući nježnu riječ.

Osnovne ljudske odrednice su afirmacija  morala i moralnih vrijednosti. Šta po vašem mišljenju  pomaže a šta odmaže vjerskim službenicima u tom pogledu.

Germić: Temeljna odrednica i obaveza jeste afirmacija morala i moralnih vrijednosti,pozivanje tim vrijednostima i odvraćanje od zlih i pokuđenih djela. Imajući u vidu da je moral  motor i pokretač  života te da je u funkciji izgradnje plemenitih i pozitivnih karakternih osobina koje su potvrđene  djelima utemeljenih na istinskom moralu, znajući da je Poslanik a.s. poslat sa ciljem upotpunjenja morala, vjerskim službenicima predstavlja izazov  široko prisustvo lažnog morala i nametnutih široko prihvaćenih i dirigiranih lažnih moralnih normi i vrijednosti. Iščezavaju u svakodnevnom životu i primjeni temeljne karakteristike svojstvene čovjeku da se trudi i radi, da izgrađuje sebe da bude bolji, da kvalitetnu promjenu može napraviti promjenom svog odnosa prema Allahu radi mijenjanja stanja u kom se nalazi. Generalno prisutno stanje je da je najbolja nacija do nacija(donacija) i da na sve izazove i probleme treba čekati rješenje od nekoga drugog, a ne preduzimati ništa da na izazove ponudimo svoja rješenja. Izazovi su teški ali to je naša zadaća i test da čuvamo i borimo se u promociji i  jasnoći tih vrijednosti bez obzira na krajnji rezultat. 

Posjeta arapskih turista vodopadu Kravice i njihova želja da obave namaz na tom lokalitetu izazvala je negodovanja kod lokalnog stanovništva. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Germić: Određene stvari treba prevenirati. Lijepo bi bilo da posjetioci ovog poznatog lokaliteta i turističke atrakcije i ljepote iskoriste i posjete i džamije u Ljubuškom  gdje mogu obaviti i namaz, te saznati i vidjeti  još puno toga. Dosada to nije bila praksa  arapskih turista, a mi stojimo na raspolaganju i usluzi čime bi se izbjegle sve neželjene pojave i negativni  komentari koji često služe u prikazivanju muslimana u lošem svjetlu, a da i ne govorimo o lošim iskustvima  turista odnosom organa reda i sigurnosti kada reagiraju na nemile scene i događaje. Vjerujem da i sami vodiči mogu doprinijeti da se to kvalitetnije organizira i izbjegnu neželjene scene i komentari.

 

Cijeli intervju u Preporodu od 15. oktobra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine