digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U minhenskom džematu Hidaje održane hatme i ikrar dova

Autor: Mirela Velić Juli 26, 2017 0

Nedjelju, 16.07.2017 godine, džemat Hidaje pamtiće po izuzetno lijepom i opravdano smijemo reći nesvakidašnjem događaju, kojem je prisustvovalo preko 700 gostiju i zvanica. Povod za to dvije su upriličene svečanosti- hatma dova naše omladine, naših vrijednih mekteblija, te ikrar dova naših budućih hadžija.

U posebno odabranoj i uređenoj prostoriji, prisutnima su se obratili moderator programa i predsjednik džemata, koji su poselamili goste te im poželjeli toplu dobrodošlicu.       

Program je podijeljen u dva dijela, pri čemu je prvi posvećen našim mekteblijama, ili kako je naš moderator lijepo istakao, bisernim đerdanima džemata Hidaje. Nastupile su tri mektepske grupe, od kojih su prve bile grupe Irhad ef. Dedića i Abdulvehab ef. Vehabovića. Učesnici, njih dvanaest, proučili su odabrane dijelove iz Kur’ana u trajanju od 3 minuta. S ponosom ističemo da su neki od učesnika hatmu predali po drugi put. Kao posljednja, nastupila je grupa mualime Emine Hodžić. Šesnaest ruža našeg džemata proučile su odlomke iz Kur’ana i napojile duše prisutnih gostiju. Našim svršenicima hatme želimo puno uspjeha u daljem radu i molimo Uzvišenog Allaha da Kur’an bude vodilja u njihovim životima.



Učenjem ilahija hora Hidaje najavljen je drugi dio programa posvećen našim budućim hadžijama, kojih naš džemat ove godine ima dvadeset i pet. Hadž je čovjekovo najveće duhovno i životno iskustvo, čije vrijednosti i obredi pomažu čovjeku i vode ga ka duhovnom uzdizanju i približavanju Uzvišenom Allahu. Kako je u većini džemata ikrar dova jedan od emocionalnijih događaja, tako je i ovom prilikom prozivanje imena budućih hadžija, koji su, uz donošenje tekbira, izlazili na pozornicu, izazvalo suze kod mnogih prisutnih. Molimo Allaha dž.š. da našim budućim hadžijama olakša obrede hadža, te da im ukabuli hadž.                                

Za kraj želimo istaknuti da smo posebno sretni da smo za goste imali uvažene: Edina Atlagića potpredsjednika Sabora IZ u BiH, Izet ef. Bibića, glavnog imama Medžlisa Bayern, zatim Nazif ef. Horozovića, dugogodišnjeg prijatelja džemata Hidaje, hafiza Benjamin ef. Idriza, te Bahrudin ef. Omeragića.
U ime džemata Hidaje hvala svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog projekta, uz dovu da u kontinuitetu nastavimo okupljanje ovako lijepim povodima.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine