digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića: Škola budućnosti na temeljima najviših vrijednosti

Autor: Hasan Hasić Novembar 23, 2023 0
Direktor Arslani: “Dobili smo dozvole, slijedi kupovina zemljišta, a imamo investitora. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati i novi objekt škole“. Direktor Arslani: “Dobili smo dozvole, slijedi kupovina zemljišta, a imamo investitora. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati i novi objekt škole“.

Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu početkom novembra je svečano obilježila trideset godina rada i razvoja. Danas ova škola predstavlja respektabilnu odgojno-obrazovnu ustanovu, kako u okviru Islamske zajednice tako i u hrvatskom društvu. Tim povodom smo razgovorali s direktorom škole Mevludinom Arslanijem

Prije svega, direktor Islamske gimnazije u Zagrebu Mevludin Arslani kazao je da su godinu dana trajale pripreme za ovaj veliki jubilej, a neposredno uoči svečanosti, kako nam je prenio, prilikom slanja pozivnica zaslužnima u radu i razvoju Gimnazije, primijećeno je opće iznenađenje da su već prošle tri decenije.

Svečanoj akademiji prethodila je promocija monografije, 3. novembra, u Kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“ u Islamskom centru u Zagrebu, pod naslovom „30 godina Zagrebačke medrese i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića”.

„Ozračje i atmosfera u školi je izvrsna i mi smo, zahvaljujući tom našem zajedničkom trudu, uspjeli iz arhive odabrati ono što je bilo najzanimljivije u ovih trideset godina te smo uredili monografiju o tridesetogodišnjem radu Zagrebačke medrese i Islamske gimnazije“, istakao je Arslani.

Direktor je izrazio i zadovoljstvo prisustvom reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića te drugih zvaničnika Rijaseta na održanoj svečanosti.

„To je za nas jedno veliko priznanje. Mi smo i njemu, a i prethodnim članovima Rijaseta, zahvalni, jer je Rijaset IZ u BiH odigrao veliku ulogu. Naime, 1994., godinu dana nakon osnivanja naše škole, Rijaset je uputio Komisiju koja je provjeravala papirologiju koju treba imati jedna takva škola i oni su ustanovili da je sve uredu i mi smo zahvaljujući tome ušli u sistem Ministarstva obrazovanja Republike BiH, što je omogućilo kasnije našim učenicima da se mogu bez nekakvih problema upisati na bilo koji fakultet u Bosni i Hercegovini“, kazao je Arslani.

 

Akademija_-_Zagreb_-_30._godišnjica_10.jpg

Svečana akademija povodom 30. godišnjice Gimnazije održana je 4. novembra u kino-dvorani Studentskog centra u Zagrebu uz prisustvo reisul-uleme IZ u BiH Kavazovića i brojnih zvanica iz religijskog i šireg društvenog života iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Foto: Preporod.info)

Rad Gimnazije je prepoznat u hrvatskom društvu

U nastavku se direktor Arslani osvrnuo i na benefite rada u okviru sistema hrvatskog školstva.

„Mi smo 2000. godine ušli u sistem hrvatskog školstva. Od 2004. godine finansiramo se iz državnog budžeta Republike Hrvatske i to je jedna velika olakšica, što se Mešihata tiče, jer to nisu male cifre. Shodno zakonu, ministarstvo kako god finansira i druge gimnazije i škole kojima je osnivač Grad ili Županija, na isti način finansira i našu školu. Tu ne postoji nikakva razlika. Prema zakonu, država, odnosno ministarstvo, nije dužno, odnosno ne smije finansirati režije. O tome se brine osnivač. To je jedan veliki benefit, zato što smo ta sredstva, koje smo do tada ulagali u Medresu, počeli usmjeravati u druge važne projekte, posebno kada je vjeronauka u pitanju, a Mešihat izdvaja 25% budžeta za odgoj i obrazovanje“, naglasio je direktor.

Dodaje da se zahvaljujući takvoj brizi Mešihata mekteb organizira na visokom nivou, ali i vjeronauka u školama te svakako rad Islamske gimnazije.

U pogledu benefita koje hrvatsko društvo ima uslijed rada Islamske gimnazije posebno je naglasio da su učenici i učenice Gimnazije izuzetno aktivni i mimo nastave. U tom pogledu izdvojio je nekoliko takvih aktivnosti među kojima je i njihovo učešće u projektu na nivou države Posadi stablo, ne budi panj. Riječ je o tome da jedan dan u godini u vrijeme sadnje sudjeluju u pošumljavanju Republike Hrvatske. Također, podsjetio je da učenici Gimnazije već dvadeset godina učestvuju i u aktivnostima međureligijskog dijaloga kao što je obilježavanje Duha Asiza – molitveni skup koji se se inače održava u Crkvi svetog Franje Asiškog na zagrebačkom kaptolu, a posljednjih godina, nakon zemljotresa, u Franjevačkoj crkvi na Svetom duhu. Osim toga, hor Gimnazije učestvuje i na međureligijskom koncertu 10. decembra povodom Dana ljudskih prava. Naglašava da su i domaćini godišnjih međureligijskih susreta s drugim religijskim školama.

„Imamo izvrsnu saradnju sa Srpskom općom gimnazijom u Zagrebu, Ženskom općom gimnazijom Sestara milosrdnica iz Zagreba, Katoličkom gimnazijom iz Požege i Katoličkom školom iz Zagreba. Zahvaljujući ovim susretima mi smo dobili nagradu od renomirane Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. Riječ je nagradi „Dr. Branko Lovrec“, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima, institucijama i organizacijama. Ranije, 2018. godine, dobili smo još jednu nagradu vrijednu spomena - „Mirotvorna škola“za zalaganje za mir i nenasilje od Centra za mir i nenasilje i ljudska prava iz Osijeka. Ove dvije nagrade su dokaz, zapravo, da društvo u kojem živimo, radimo i djelujemo, prepoznaje naše aktivnosti koje imaju za cilj izgradnju boljeg društva u Hrvatskoj“, kazao nam je Arslani.

Rame uz rame s drugima

Direktor je govorio i o kvaliteti poduke koju učenici ove gimnazije dobijaju, odnosno, kvaliteti pri kojoj ne kaskaju za drugim školama u državi. Pri tome je istakao da o tome najbolje govore izjave profesora nemuslimana u Gimnaziji.

„Oni su mjerodavniji da o tome govore. Njihove izjave govore da, što se znanja tiče, oni su jednaki s učenicima drugih škola, ali ono u čemu se ističu naši učenici jeste odnos učenika prema nastavnicima, posebno sada prema onima koji nisu islamske vjere. To nas raduje, a druga činjenica je da smo nekoliko godina imali na nivou županije, odnosno grada Zagreba, dvojicu učenika koji su osvajali prvo ili drugo mjesto iz matematike. Pazite, natječete se s gimnazijama koje imaju stotinu i sedamdeset godina tradicije i osvajate, vi kao jedna mala škola osvaja jedno od pobjedničkih mjesta iz matematike na državnom nivou“, istakao je Arslani.

Dodao je da su bili uspješni i na međunarodnim takmičenjima u učenju Kur’ana.

„Oni ne mogu biti nikako manje vrijedni ili polučiti manje rezultate nego oni koji su u drugim državnim školama. Naprotiv, oni mogu dobiti odgoj koji je zapravo, po mom skromnom mišljenju, mnogo važniji nego znanje, jer nažalost nikada nismo imali veći broj profesora, doktora, magistara, a toliko ratova u svijetu“, kazao je Arslani u pogledu rada kako Gimnazije tako i drugih medresa u okviru Islamske zajednice.

Budućnost gimnazije

Govoreći o alumnistima Zagrebačke medrese i Gimnazije istakao je da je mnoštvo njih aktivno u različitim sferama društva. Jedna od takvih je glavna i odgovorna urednica Preporoda Senada Tahirović, kazao je navodeći primjer.

„Naši medresanti, kasnije imami, muallime, muallimi i hatibi su prepoznatljivi po izvrsnom radu. Ne samo u Hrvatskoj, nego dobivamo pohvale i iz raznih muftijstava u Bosni i Hercegovini, ali velike rezultate polučuju i kada je riječ islamskom odgoju i obrazovanju u zapadnim zemljama. Možda je svima to bilo lakše, zato što smo u Zagrebačkoj medresi, posebno u 3. i 4. razredu, imali obavezu obaviti gusul s imamom i muallimom, proučiti tevhid ili mevlud. Kada su završili Zagrebačku medresu, naši učenici su bili spremni za imamsko-muallimski poziv“, istakao je direktor Arslani.

Govoreći o budućnosti Gimnazije, prije svega, istakao je da su nedavno usvojili strategiju djelovanja za naredne četiri godine. U tom pogledu, a na tragu dosadašnjih rezultata i priznanja, nastavit će i digitalni razvoj škole. Nedavno su dobili i potvrdu kroz projekat Evropske unije o vanjskom vrednovanju digitalne zrelosti škole, pri čemu su dobili četiri od pet zvjezdica. Međutim, najznačajniji planirani projekat je izgradnja nove školske zgrade.

„Trenutno, škola se nalazi na razmeđu Islamskog centra i Zagrebačke džamije, gdje to mjesto uopće nije bilo predviđeno za odgojno-obrazovnu instituciju. Tu su bili parkinzi, a bili su smješteni i muhadžiri za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dobili smo dozvole, slijedi kupovina zemljišta, a imamo investitora. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti imati i novi objekt škole“, najavio je direktor Arslani.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine