digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakanj: Inspirativno predavanje studentica FIN-a

Autor: Decembar 09, 2016 0

Odjel za ženski aktivizam pri Medžlisu IZ Kakanj aktivno je uzeo učešće u realizaciji ovogodišnje manifestacije “Salavat tebi Poslaniče”. Jedna od aktivnosti su i tribine za žene i djevojke na kojima će se govoriti o snažnoj ličnosti Poslanika Muhammeda a.s.


Mjesto održavanja tribina je Edukativni centar Kakanj II, a predviđeni termin održavanja je srijeda u 18:00. Prva od planirane četiri tribine je održana 07.12.2016. godine.

O detaljima iz životopisa Allahovog poslanika Muhammeda a.s., na veoma inspirativan način su govorile Kakanjke, studentice sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Fatima Talić, Alma Kubura i Ilma Karzić.
Izlaganje su podijelile na tri segmenta. O stanju Arapa prije islama govorila je Fatima Talic, istaknuvši izraženi nacionalizam, raširenost poroka i veoma loš položaj žene, te praksi zakopavanja žive ženske djece u to vrijeme. “Možemo li zamisliti kakvi su to očevi – monstrumi bili kada su svojom rukom svoje kćerkice žive ukopavali u zemlju“, kroz suze se zapitala Fatima dočaravši nam izopačeno stanje svijesti predislamskih Arapa.

O zanimljivim crticama iz djetinstva i rane mladosti Poslanika a.s. govorila je Alma Kubura. Nakon navođenja osnovnih historijskih informacija, akcenat je stavila na status jetima i činjenicu da je već sa osam godina naš plemeniti Poslanik a.s. izgubio tri najvažnije osobe u svom životu, oca, majku i djeda. Uzvišeni Allah ga je na taj način pripremao za veoma zahtjevnu misiju. Zbog toga nas ne čudi izraženi senzibilitet Muhammeda a.s. prema jetimima i ostalim marginaliziranim grupama u zajednici. 

Na Poslanikovu mladost i ženidbu sa h.Hatidžom r.a., u svom govoru se osvrnula Ilma Karzić. Ona je podsjetila na Poslanikove vrline, iskrenost i povjerenje, napominjući koliko su one univerzalne i važne u svakom vremenu. U svom dijelu Ilma je na određen način istakla i ličnost h.Hatidže, majke vjernika, podcrtavajući značaj njene podrške Poslaniku a.s., povezujući ovu činjenicu sa današnjim vremenom.

Pored predavanja kao središnjeg dijela tribinu je, učenjem ajeta iz Časnog Kur ana, otvorila studentica, hfz. Fatima Camić, a u nekoliko navrata, prisutne su mogle uživati u prelijepom izvođenju ilahija Amine Imamović, također studentice FIN-a.
Odjel za ženski aktivizam je na ovaj način afirmirao potencijale studentica koje izučavaju islamske znanosti , a njima stavio u obavezui da se još energičnije pripremaju za veoma odgovoran i plemenit poziv onih koje će pozivat na dobro, a odvraćati od lošeg.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine