digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema primio potpredsjednika manjeg bh. entiteta Ramiza Salkića

Autor: Oktobar 27, 2016 0

Sarajevo, 27. oktobar 2016. (MINA) – Jučer je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u posjetu primio potpredsjednika manjeg bh. entiteta Ramiza Salkića.

Tom prilikom potpredsjednik Salkić informisao je vrhovnog poglavara IZ u BIH o ozbiljnom pogoršanju političke situacije na području RS. Poseban akcenat je dat na kršenje ljudskih prava i sloboda Bošnjaka, te otvorenu diskriminaciju koju provode institucije ovoga entiteta. Nakon sastanka potpredsjednik Salkić Dao je izjavu za medije:

-Prvi ljudi bh. entiteta RS oskrnavili su, zajedno sa poslanicima Narodne skupštine RS, ovu instituciju, dajući priznanja osuđenim ratnim zločincima, stavljajući ih time na društvenoj ljestvici iznad uspješnih učenika, studenata, profesora, naučnika, umjetnika, sportaša... Nakon ovoga čina, kojim je dat čvrst i nedvosmislen legitimitet ratnim zločinima i zločincima, instutucije Skupštine entiteta poslale su opasne poruke, koje će sa stanovišta povijesti biti tretirane kao civilizacijski poraz. Narodna skupština RS jasno nam je poručila da ona ne predstavlja interese svih građana entiteta, već samo interese onih koji podržavaju zločine i koji su ih činili. Sa druge strane, poslana je poruka da se zločini i genocid isplate. A kada vlast pošalje takvu poruku svojim građanima, onda je alarmantno stanje. Nažalost, sve ovo je došlo kao posljedica radikalizacije na koju smo posljednjih godina ukazivali, kao na opasnost koja može imati nesagledive posljedice. Iza te radikalizacije, stalne diskriminacije Bošnjaka i Hrvata, negiranja našega jezika i postojanja, nažalost stoji vlast RS. Pozivali smo međunarodne institucije, zadužene za stabilizaciju i očuvanje mira u BiH, da provode svoj mandat, ali one to nisu učinile, a Bošnjaci su nažalost onemogućeni da sami poduzmu korake, jer ustavna organizacija zemlje to ne dopušta. Bošnjaci će i dalje ostati faktor stabilizacije i mira, ali očekujemo da međunarodne organizacije i domaće institucije rade svoj posao i zaštite nas od povampirenja zločinačke ideologije, kazao je mr. Ramiz Salkić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine