Printaj ovu stranu

Crna Gora: Rožaje dobilo novog hafiza

Autor: Oktobar 11, 2017 0

Sedmog oktobra   džematlije Rožaja, Crna Gora,  svjedočili su da se toplinom Časnog Kur'ana tope sve prepreke između vjernika i onoga do čega im je stalo, duhovne hrane.

Bili smo počastvovani duhovnom sofrom Kur'ana, koju su nam priredili mladi kurra hafizi, Sait Sezer i Halil Ibrahim Köse iz Turske, koji su ovom prilikom mahsus zijaretili naš grad kao podrška njihovom ahbabu, a našem mladom hafizu, Enesu Muriću. Hafiz Enes je rođen, 29. 12. 1995. godine, od oca Redžepa (Reko) i majke Hafize u Baću, gdje je završio osnovnu školu. Nakon osnosvne škole upisuje se na Kur'an-kurs, Ismail ağa u Istanbulu, gdje 2017 završava hifz Kur'ana i uspješno polaže ispit za hafize pred komisijom Dijaneta (Islamske zajednice Turske).

Večeras je naša Islamska zajednica u saradnji sa njegovom školom iz Turske priredila svečanost u velikoj sali Centra za kulturu u Rožajama u čast završetka hifza mladog Enesa. Skupu je prisustvovao veliki broj značajnih i uglednih građana, rodbine, prijatelja i džematlija.
Skupu se obratio i najpoznatiji hafiz Balkana, Sulejman ef. Bugari te prenio svoju radost zbog novog hafiza, ali i govorio o značaju Kur'ana u životu vjernika. Svakako skupu je prisustvovao Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić i obratio se, on je čestitao hafizu Enesu, roditeljima i svim vjernicima. Reis je ispred Islamske zajednice direktoru škole hifza iz Turske uručio zahvalnicu, te uručio poklon hafizu Enesu zaželeo mu haira u daljem životu i radu.
Skupu se obratio, poselamio te izrazio radost i sreću zbog ovog skupa, te zaželeo još devedest devet ovakvih skupova u Rožajama, direktor škole hifza iz Turske hafiz Muhamed Masum Vanlıoğlu koji je na kraju proučio dovu.
Moderator skupa je bio glavni imam Rejhan ef. Hot.
Nakon skupa priređena je i slatka zakuska ali i podjela Mushafa (sa prijevodom) za prisutne vjernike koje donirao Dijanet (Islamske zajednica) republike Turske.

Povezani članci (po oznakama)