Printaj ovu stranu

Tuzla: Knjiga Kur'anske dove s komentarom

Autor: Džanan Ribić Juni 24, 2015 0

Hadžija Suljo Tursum džematlija iz tuzlanskoga džemata Moluhe nedavno je izdao knjigu „Kur'anske dove s komentarom“. Autor ističe da je knjigu napisao u ime Allaha, da bi zadovoljio Allahovo zadovoljstvo

- Pisao sam sa jakim osjećajem iz srca i dubine duše. Zahvaljujem se uzvišenom Allahu dž.š., što mi je dao snage i razuma, da ustrajem u ovom dobrom djelu kojim će se okoristiti svako onaj ko ga bude čitao. U knjizi sam koristio više tefsira vrhunskih učenjaka od kojih najveći dio Tefsir ibn Kesir i druge islamske literature. Dove sam vadio iz Kur’ana. Dakle to su Allahove riječi, kojima sam dodao transkripciju, prijevod na bosanski jezik i komentar sa vjerodostojnim hadisima. Recenzent ove knjige bio je hafiz Edin ef. Dedić, dok je transkripciju radio Memsudin ef. Gobeljić, imam u džematu Moluhe. U rukopisu su ovu knjigu pročitali i svojim sugestijama pomogli njen konačan izgled moji prijatelji i uvaženi znanstvenici od kojih ću izdvojiti prof. dr. Amir ef. Karića i hafiza Edin ef. Dedića. Svima njima se zahvaljujem, kao i Memsudin ef. Gobeljiću, Sabit ef. Mehidiću, imamu u džematu Mihatovići i Vernesi Tursum – kazao je Tursum.

On ističe da će veliki dio sredstava od prodaje ove značajne knjige biti usmjeren za stipendiranje djece slabijeg imućnog stanja koji pohađaju Behram-begovu medresu u Tuzli, kao i fondaciji “Nurdin Gobeljić” pri Behram-begovoj medresi, i za pomoć mekteba na području tuzlanskoga Medžlisa.

Suljo Tursum knjigu „Kur'anske dove s komentarom“ poklonio je Hasan ef. Spahiću, predsjedniku MIZ Tuzla, i hafizu Ahmed ef. Huskanoviću, glavnom imamu Medžlisa.

Glavni imam hafiz Huskanović zahvalio se Sulji Tursumu na vrijednome poklonu i napisanom djelu i zaželio mu puno zdravlja i uspjeha u životu.

Osim predsjedniku Medžlisa i glavnome imamu, Suljo Tursum pete ramazanske noći u džamiji Moluhe poklonio je knjigu „Kur'anske dove s komentarom“ muftiji tuzlanskome mr. Vahid ef. Fazloviću.

Muftija Fazlović sa glavnim imamom hafizom Huskanović, pete ramazanske noći posjetio je džemat Moluhe, što je posebno obradovalo džematlije ovoga džemata.