digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pas i mačka u kući

Autor: A. ZUlić Oktobar 27, 2016 0

Sve je popularniji trend držanja životinja u kući. Tretiramo ih kao kućne ljubimce, prijatelje, zaštitnike.

 

Osim ugodnih momenata potrebno je imati na umu da su psi i mačke živa bića koja imaju svoje potrebe u smislu redovnog hranjenja, vršenja nužde i održavanja čistoće. Da bismo ih održavali zadovoljnim i zdravim, moramo se obavezati na uslove koji su ravni uslovima koje zahtijeva još jedan član porodice- toga moramo biti svjesni i prije same nabavke kućnog ljubimca. Pored toga, potrebno je imati u vidu da pseća i mačja dlaka kod mnogih ljudi izazivaju alergije, a nerijetko imaju i specifičan miris. Životinje se glasaju, imaju svoj ritam spavanja i hranjena, a tako i redovnog izlaska vani. Ukoliko životinja provodi određeno vrijeme van doma, vrlo je vjerovatno da će kući donijeti crijevne i kožne parazite. Dok su psi nosioci mnogih bakterija i parazita opasnih po ljudsko zdravlje, mačke prenose jednog parazita za kojeg moramo znati prije nabavljanja mačke, a radi preventivnog održavanja higijene. Riječ je o parazitu Toxoplasma gondii koji izaziva bolest nazvanu toksoplazmoza. Ukoliko bi se trudnioca zarazila ovim parazitom, vrlo je vjerovatno da će parazit, preko posteljice, preći na plod. Najčešći ishod je gubitak fetusa i pobačaj, a ukoliko je riječ o starijoj trudnoći, moguće posljedice su oštećenje tkiva kod bebe, najčešće tkiva koja nemaju mogućnost regeneracije kao što su mrežnica i mozak.

O držanju psa u kući Poslanik Muhammed, a.s., je rekao:

''Ko bude držao psa, osim u svrhu čuvanja stoke i usjeva, svaki dan će mu nagrada za dobra djela biti umanjivana koliko brdo Uhud(kirat).''(Muttefekun alejhi)

Ebu Talha, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao:''Meleki ne ulaze u kuću u kojoj se nalaze pas ili slika.''(Muttefekun alejhi)

Dakle, psa je dozvoljeno držati zbog čuvanja imetka, ali izvan kuće. Mačke su, po šerijatu, čiste, ali moramo se dobro brinuti za higijenu. Potrebno je imati na umu da smo odgovorni za njihovo čuvanje. Životinje imaju svoja prava po pitanju hrane, pića, potrebe za snom, odmorom i kretanjem. Ukoliko ne možemo udovoljiti ovim njihovim potrebama, također, pobrinuti se za njihovo i naše lično zdravlje, bolje je da ih ne uzimamo.

Povezani članci (po oznakama)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine