Printaj ovu stranu

Muftijstvo tuzlansko: Opremanje kabineta vjeronauke

Autor: Amina Đulović Maj 17, 2018 0

Opremljena 22 kabineta Islamske vjeronauke na Muftiluku tuzlanskom, koji će pomoći i u realizaciji drugih nastavnih sadržaja.

Muftijstvo tuzlansko je u protekom periodu kontinuirano radilo na opremanju kabineta predmeta Islamska vjeronauka u školama na području ovog Muftiluka. Nastavu Islamske vjeronauke u 126 osnovnih i 37 srednjih škola na ovom Muftiluku predaje oko 178 vjeroučiteljica i vjeroučitelja, a realizuje se u školama u Tuzlanskom kantonu, Posavskom kantonu, bosanskohercegovačkom entitetu RS i Distriktu Brčko.

U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, a uz podršku Udruženja Blagostanje iz Sarajeva i donatora Rahma International iz Kuvajta, tokom ove školske godine opremljeno je 10 kabineta u što je uloženo 46.674 KM. Više od 50.000 KM koštalo je opremanja 12 kabineta koje je urađeno ranijih godina, a koje je realizovano u saradnji sa donatorima među kojima je i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica F BiH.

Uvid u potrebe svakog od kabineta kao i njihovo opremanje realizovano je krajem 2017. i početkom ove godine. Kabineti su opremljeni novim školskim klupama, stolicama, nastavničkim katedrama, školskom tablom, ormarom, vješalicama, a nekoliko učionica opremljeno je i sa projektorima i laptopima. U nekim od učionica bilo je potrebno uraditi i sanaciju podova, zamjenu vrata i krečenje. Prilikom opremanja kabineta vodila se računa o potrebama svakog pojedinačnog prostora, te su se sa upravom škola i vjeroučiteljima odredili prioriteti, ističe dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Povodom završetka ovogodišnjeg projekta, u petak 11. maja, u Tuzli je održana svečanost kojoj su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, rukovodioci službi Muftijstva dr. Sead-ef. Seljubac i Muamer-ef. Zukić, predstavnik donatora Muamer Akriš, direktori škola i vjeroučitelji.

Muftija Fazlović je uručio zahvalnicu predstavnicima Udruženja Blagostanje istakavši izuzetno dobru saradnju kao i vrijedan rad ovog udruženja. Zahvalnicu im je uručio i ministar Muratović.

Projektom opremanja kabineta vjeronauke nastojalo se pomoći školama, a namjera je da naše obrazovanje u cjelini bude što bolje pa će ovi kabineti pomoći i u realizaciji drugih nastavnih sadržaja, kazao je Muftija.

Direktori škola su istakli da je ovaj projekat pokrenuo aktivnosti u nekim od škola, pa su roditelji i privrednici inicirali akcije za opremanje i drugih kabineta i školskih prostorija.

Opremljeni su kabineti u osnovnim školama Šerići (Živinice), Miričina (Gračanica), Kalesija (Kalesija), Kladanj (Kladanj), Špionica (Srebrenik), Teočak (Teočak) i Breške, Pazar i Novi Grad (Tuzla), kao i u SŠ Kalesija (Kalesija),

Opremljen je i kabinet Islamske vjeronauke u OŠ Jovan Dučić u Bijeljini što je dio projekta opremanja kabineta na prostoru bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Povezani članci (po oznakama)