digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muharrem - novi početak

Autor: Oktobar 28, 2015 0

U mjesecu zu-l-hidždžetu imali smo priliku doživjeti velike dane hadža, Arefata i Kurban-bajrama u kome smo mogli i za mala djela postići veliku nagradu, a nijedno djelo koje se uradi iskreno i ispravno nije malo.

Također, bez iskrenosti i ispravnosti rizikujemo da i za najveća dobra djela budemo uskraćeni obećane nagrade. Najviše dobrih djela, nadamo se, uradili su oni koji su bili Allahovi gosti, hadžije. Neka im svima bude hadž kabul!

Mjesec muharrem koji nam dolazi je mjesec u kome se obilježava Hidžra Poslanika, a.s., iz Mekke u Medinu. To je prvi mjesec hidžretske godine. Prilika za novi početak u kome se možemo pokušati promijeniti, ostaviti ružno i loše, a prihvatiti dobro i lijepo. Bezbroj je takvih pokušaja naših bilo, ali možda je upravo muharremsko vrijeme u kome se posebno nagrađuju dobrote, ali i naglašeno zabranjuju grjehote, vrijeme naše teške, ali neophodne promjene i nastojanja  da postanemo bolji.

Muharrem je mjesec nafila, dobrovoljnih ibadeta. Najbolji post, nakon ramazanskog, je post u mjesecu muharremu. Post u mjesecu muharremu na velikom je stupnju pohvalnosti, čak  je Allahov Poslanik potvrdio da je  post u muharremu najvredniji nakon ramazanskog posta. Rekao  je Allahov Poslanik: ''Najvrjedniji post nakon ramazanskog je post u Allahovom mjesecu muharremu, a najbolji namaz nakon obaveznih je noćni namaz.'' (Muslim)

Koliko li nam ostane namaza koje ne klanjamo ili ih ranije nismo mogli obaviti. Pa evo nam mogućnosti da svoje namaze učinimo neodvojivim dijelom naših dana i noći. Kakve li nagrade očekuju one koji brinu za svoje obavezne namaze a pored toga klanjaju i noćne nafile makar i kratke bile. Nagrada je velika kako se spominje u Kur’anu i predajama, ali ustati pa klanjati dva rekata  noćnog namaza nije lahko. Barem cijeneći prema tome koliko nas to i radi. 

 

Muharrem je mjesec dodatnog opreza i čuvanja od grijeha. To je jedan od četiri sveta mjeseca. Allahov Poslanik, alejhi-s-selam, je rekao: ''Dvanaest je mjeseci u godini, a četiri su sveta, tri dolaze jedan za drugim: zu-l-ka'de, zu-l-hidždže i muharrem, i redžeb koji pada između dva džumadeta i ša'bana."  (Buhari i Muslim)  Uzvišeni Allah je kazao: ''Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta, to je prava vjera. U njima sebi nepravdu ne činite (ne griješite)!'' (Et-Tevbe, 36.)

Grijeh je teret na ljudskim plećima. Zato često vidimo jako umorne ljude, a i sami se često tako osjećamo. To je zbog grijeha koji svakodnevno činimo. Naše duše osjećaju veliku bol zbog grijeha, a pokajanje i dobra djela nam pomažu da shvatimo i osjetimo ljepotu i radost vjere. Posebno je potrebno napomenuti da obratimo pažnju na dobročinstva prema drugima: supruzi ili suprugu, svojoj djeci i unučadima, komšijama, kolegama, prijateljima i svim ljudima kojima će naša pomoć, lijepa riječ ili podrška uljepšati život više nego mi mislimo. Dobročinitelji su sretni i zadovoljni, a zločinitelji najviše štete nanesu sebi.

 

Muharrem je mjesec koji je označen i počinje Hidžrom. Hidžra je podijelila život Poslanika a.s. i njegovih sljedbenika na mekkanski i medinski period. Iako se dogodila prije 1436 godina po hidžretskom kalendaru, njene poruke i pouke su univerzalne. Kada je Poslanik a.s. izašao iz Mekke sa hazreti Ebu Bekrom bili su praćeni i progonjeni sa namjerom da ih se zaustavi i spriječi da odu pa čak i pod prijetnjom ubistva. Tada se oni sklanjaju u pećinu Sevr. Ubrzo su naišli mušrici koji su ih tražili i postojala je mogućnost da ih otkriju i povrijede.

Kur’an kazuje u suri Et-Tevbe u 40. ajetu:  "Ako ga vi ne pomognete - pa pomogao ga je Allah onda kad su ga oni koji ne vjeruju prislili da ode, kad je s njim bio samo drug njegov, kada su njih dvojica bila u pećini i kada je on rekao drugu svome: "Ne brini se, Allah je s nama!", pa je Allah spustio pouzdanje Svoje na njega, i pomogao ga vojskom koju vi niste vidjeli i učinio da riječ nevjernika bude donja, a Allahova riječ, ona je - gornja. Allah je silan i mudar." 

 

Poslanik a.s. nije osjećao ni najmanji strah, iako je postojala velika opasnost, pa je i svoga ashaba hrabrio riječima: “Ne brini se, Allah je s nama!”.  Možemo li mi, braćo i sestre, kazati sebi i svojim najbližim: “Ne brinite se, pa Allah je s nama”? Možemo, ako radimo i živimo tako da istinski zaslužimo i steknemo Allahovu milost.  Poslanik a.s. je vjerovao u Allaha bez imalo sumnje ali je i vjerovao Allahu da će ga pomoći i da ga neće ostaviti bez zaštite. Nažalost danas su se muslimani podijelili na brojne grupe, a svi govore da je Allah s njima. Vjerujmo, radimo i pomažimo se, a Allah sigurno rad, trud i zalaganje vidi i najbolje nagrađuje.

 

Učimo dove Uzvišenom Allahu da zaštiti i pomogne sve one nad kojima se čini nepravda, da nas zaštiti od zla drugih i druge od našega zla, podari nam razboritosti da istinu vidimo kao istinu i prihvatimo je, a laž kao laž i napustimo je. Amin, ja Rabbi.

Hafiz Ahmed-ef. Huskanović

Glavni imam Medžlisa IZ Tuzla

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine