digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 2. džuza

Autor: E.S. April 24, 2020 0

Ove poruke je najlakše razumjeti čitajući prijevod navedenog džuza

Kod Kuće je najljepše

U normalnim životnim uvjetima čovjek se najljepše osjeća u svom domu. Jedna od poznatih izjava ljudi kada se vrate s puta jeste da je bilo lijepo, ali da je kod kuće najljepše ili: 'Svugdje otiđi, ali svojoj kući dođi', dok neki kažu da je putovanje lijepo, jer znaš da se imaš gdje vratiti. Stoga, šta god mu se desi na putu pretrpjet će, jer to nije njegovo stalno stanje. Gospodar nam na početku ovoga džuza kaže da čovjek kada ga zadesi nevolja treba reći: „Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.“ (Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun.) Na ovaj način muslimani izražavaju i saučešće u slučaju smrti. Allah nas podsjeća gdje je naš dom. Imajmo svijest da sve što nas zadesi nije trajno, jer mi smo samo na jednom putovanju. Dom je kod Allaha. Neki se vraćaju Pravoj Kući prije, neki kasnije.

Testament vjerniče!

Pisanje testamenta je obaveza, a ne lijepa zaboravljena praksa. Piše se prije putovanja Pravoj Kući. (El-Bekare 180-182) Na tu obavezu nas Allah podsjeća prije ajeta u kojima se propisuje post. Svakog ramazana u jednoj porodici ili familiji nedostaje jedan član i niko ne zna ko će dočekati živ slijedeći. Kao što je bolje postiti pa i u teškim okolnostima (El-Bekare, 184) jer, između ostaloga, ne znamo ni hoćemo li imati priliku napostiti, tako treba što prije i testament napisati, jer ne znamo hoćemo li imati vremena to učiniti prije smrti.

„Tražimo“ siromahe za ramazan, a bližnji nam u dugovima

Ashabi su pitali (El-Bekare, 215) kome udjeljivati, a Allah odgovara ajetom: roditeljima, rođacima, siročadima, siromasima... U ovom džuzu po drugi put Allah na prvo mjesto stavlja naše bližnje. Na početku džuza (El-Bekare, 177) Allah podsjeća ljude da iskrenost u vjeri nije formalnost u vjeri, kao što je okretanje prema Kibli o čemu se govori u ovom ajetu, ali i na prvoj stranici džuza o čemu muslimani itekako vode računa, već je to i okretanje prema čovjeku i to prvo najbližem - rođaku u smislu pomoći.

Podržite rad na Putu dobra.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine