digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 16. džuza

Ove pouke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza.

1.

U suri Merjem se na dva mjesta ističu osobine kod djece koje su drage Allahu. Naime, postoje djeca koja pomažu svojim roditeljima, materijalno im sve osiguraju, ali im nedostaje ono što je dato poslanicima Isau i Jahjau, a.s. Allah kaže da Jahja – poslanik kojem je ime dao Allah - neće biti drzak i nepristojan, a Isa sam, kao beba u kolijevci, kaže da mu Allah neće dopustiti da bude drzak i nepristojan. Cijenimo ove dvije osobine kod djeteta koje ih ima, ali i dovimo Gospodaru da budemo počašćeni takvom djecom. 

2.

Musa je proučio jednu od dova koju možemo učiti pred ispite, javne nastupe i druge prilike kada govorimo pred drugima. U suri Taha Musa kaže: “Gospodaru moj, učini prostranim prsa moja, i olakšaj zadatak moj; odriješi uzao s jezika mog da bi razumjeli govor moj.“ 

3.

Druga dova u ovom džuzu, koja nam je izuzetno potrebna, jeste dova koju preporučuje Allah Muhammedu, a.s, a ona glasi: “Rabbi zidnii ilma – Gospodaru, znanje moje povećaj/proširi!“ Iako postoje prijevodi da se čovjek znanjem proširi, ali jače mišljenje jeste da se znanje poveća, proširi. Međutim time se, naravno, i sam čovjek povećava u očima Allaha, ali i drugih ljudi. U prvom redu čovjek treba imati znanje o vjeri, a cijeli život stjecati ostalo, raznoliko, znanje koje je u skladu s vjerom i koje će koristiti. Poslanik, a.s je učio dovu da ga Allah sačuva znanja od kojeg nema koristi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine