digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 17. džuza

Ove pouke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza.

1.

U suri El-Enbija' spomenuti su brojni poslanici kao i Merjem. Za razliku od drugih poslanika iskušenja Davuda i Sulejmana se spominju kao iskušenja blagodatima, zbog čega ipak nisu manje vrijedni od drugih. U našim životima neko je iskušan teškim stanjima, a neko blagodatima koje neki smatraju 'boljim' ili manjim iskušenjem iako samo Allah zna za koga je koje iskušenje teže, jer u blagodatima čovjek lahko može zaboraviti u različitim situacijama na Gospodara i udaljiti se od Njega, a, s druge strane, ima znatno veću odgovornost prema drugima i Allahovoj vjeri. Također, stanje onoga koji strpljivo podnosi teška iskušenja je stalni ibadet i stalno brisanje grijeha i na Sudnji dan može doći potpuno očišćen od grijeha.

2.

Hadž je jedini ibadet po kojem je nazvana jedna sura. U ovoj suri se spominje i obred kurbana za kojeg Allah kaže da neće do njega doprijeti krv krubana ili meso, već iskrena dobra djela pa i taj kurban koji dijelimo i čime hranimo druge, kako Allah kaže: 'i onoga koji ne prosi i onoga koji prosi'. Interesantno je da se u ovom govoru o podjeli mesa na hadžu tj. kurbanskog mesa spominju prvo oni koji ne prose, a takve češće viđamo i na hadžu i u našim mahalama.

3.

Koliko god smatrali neke obrede teškim Allah nam direktno poručuje: 'U vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima.' Sve je stvar percepcije i namjere zašto se nešto čini. Nekima je i učenje Kur'ana teško, a nekima smiraj, lijek i blagodat.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine