digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

O manje poznatim ashabima: Mean ibn Adijj

Autor: Avgust 06, 2015 0

Mean ibn Adijj, r.a. (poginuo 12. h.g. , tj. 633.)[i]

 Mean ibn Adijj ibn El-Adžlan je časni ashab koji je bio među učesnicima drugog dogovora na Akabi. Bio je od onih koji su znali pisati i čitati arapski jezik prije Muhammedovog, s.a.v.s., poslanstva, što je u to vrijeme bio rijedak slučaj. Učestvovao je u bici na Bedru, Uhudu, Hendeku kao i u većini ostalih bitaka.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je zbratimio Meana sa Zejdom ibn Hattabom, bratom od Omera ibn Hattaba. Skupa su poginuli u bici na Jemami.

Interesantna je izreka ovoga cijenjenog i pronicljivog ashaba, r.a., vezana za Poslanikovu smrt. Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preselio na bolji svijet, većina ashaba je plakala i govorili su: -Tako mi Allaha, volio bih da sam umro prije Poslanika, s.a.v.s., jer se bojim da doživim kakvo iskušenje poslije njegove smrti. Međutim, Mean ibn Adijj je govorio ovako: „Tako mi Allaha, ja volim što nisam umro prije Poslanika, s.a.v.s., tako da sam u njegovo poslanstvo iskreno vjerovao i dok je bio živ i nakon njegove smrti.[ii]

Allah, dž.š., je sebi ovoga roba odabrao kao šehida u bici na Jemami protiv otpadnika i lažnog poslanika Musejleme-kezzaba, dvanaeste godine po Hidžri, u vrijeme hilafeta Ebu Bekra, r.a.[iii]

 

________________________________

[i] Za Meana ibn Adijja, r.a., ne spominje godina njegovog rođenja, a poginuo je u bici na Jemami 12. godine po Hidžri, što odgovara 633. godini po miladu. Pogledaj Sijer e'alamin-nubela' od Zehebija, 1/321.        

[ii] El-Isabe od Ibn Hadžera, 3/429.

[iii] Et-Tabekat od Ibn Seada, 3/354.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine