digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gacko: Identifikacija vakufskih parcela

Autor: Sadet Bilalić Novembar 17, 2015 0

Historijska je činjenica da je vakuf bio predmet otuđivanja s namjerom slabljenja Islamske zajednice, a samim time i Bošnjaka. Bošnjaci su se permanentno borili za očuvanje vakufa i njegovo unapređenje.

U svim prethodnim razdobljima posebno je bila na udaru vakufska imovina u istočnoj Hercegovini. Ono što nije ranije otuđeno, uništeno je i uzurpirano za vrijeme posljednje agresije na BiH.

U cilju povrata i zaštite vakufske imovine Vakufska direkcija IZ u BiH je preduzela niz aktivnosti. Posebno se ističe realizacija projekta identifikacije i uknjižbe vakufske imovine u bh. entitetu RS. Prema dobivenim informacijama projekat se realizira na području RS gdje egzistiraju 32 medžlisa IZ, kao i na području Federacije BiH gdje medžlisi iz Federacije BiH raspolažu sa vakufskom imovinom u RS. Broj takvih medžlisa je 10 što znači da se ovaj projekat realizira u 42 medžlisa, odnosno 42 grada u BiH. Projekat obuhvata identifikaciju i uknjižbu vakufske imovine. Za sve medžlise prikupljena je zemljišna dokumentacija, analizirana je, te su detektovani eventualno imovinsko-pravni sporovi. Ova dokumentacija je istovremeno i predmet unosa u informacioni sistem vakufske imovine koji je uspostavljen u Vakufskoj direkciji. Važno je da se dokumentacija upoređuje, odnosno analizira sa evidencijom vakufa iz 1938. god., te na taj način se prati sudbina svake nekretnine od II svjetskog rata pa do danas. Sa identifikacijom započet je istovremeno i postupak uknjižbe vakufskih nekretnina. Nakon što se izvrši identifikacija nekretnina, a na temelju uvida u dobijenu dokumentaciju, utvrđuju se pravne radnje za uknjižbu. Ukoliko se radi o nacionalizovanom građevinskom zemljištu koje nije privedeno krajnjoj namjeni u upravnom postupku se pred općinskim organima vrši upis nekretnine u vlasništvo izvornog vakufa.

60 dunuma vakufske šume

Tokom prošle godine na području Medžlisa IZ Gacko izvršena je identifikacija 14 vakufskih parcela u prigradskom području sa površinom od 29 dunuma. Ovih dana izvršena je identifikacija vakufske šume na području Borča, općina Gacko, sa površinom od cca 60 dunuma na 17 parcela.

 

Cijeli tekst u Preporodu od 15. novembra

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine