digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kamp za studente: „Mladi i izazovi savremenog svijeta“

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ realizovala je petodnevni kamp za studente pod nazivom “Mladi i izazovi savremenog svijeta” koji predstavlja dio projekta „Islamska zajednica u suočenju s raznim vrstama ideologija“. Kamp je otvoren 11. maja, a na otvaranju kampa studentima se obratio direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić.

Prema riječima direktora Razima ef. Čolića Uprava za vanjske poslove i dijasporu na ovaj način želi osnažiti naše kapacitete kako bi se imami na terenu lakše nosili sa izazovima, kojih je jako puno u društvu kakvo je bosanskohercegovačko. „Zadatak Islamske zajednice jeste upravo u tome da se na adekvatan način nosi s ovim izazovima, a jedan od njih su i razne ideologije kojih je sve više u našem društvu. Stoga je veoma važno pravilno educirati i imame ali i mlade koji im u tome mogu pomoći“, istaknuo je direktor Čolić.

„Cilj kampa je da se studenti iz BiH, sa područja svih muftiluka upoznaju sa trenutnom situacijom nevladinog sektora u BiH kao i raznim vrstama ideologija koje se najčešće plasiraju kroz neke nevladine organizacije, ali i da se upoznaju sa svim pozitivnim stranama i važnosti NVO sektora, te načina djelovanja kroz civilno društvo. Ovakvim programima želimo prevenirati bilo koji oblik radikalizacije mladih ma sa koje strane on dolazio, ali istovremeno i ponuditi mladima alternativne metode i ispravan način djelovanja i društvenog aktivizma  istakla je koordinatorica projekta Medina Mehmedović-Mulalić. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine