digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ovisnost o videoigricama - Novi izazovi

Ovisnost o internetu i igrama može biti opasna kao alkoholizam ili droga/ U nedostatku roditeljske pažnje djeca se sve više okreću virtualnom svijetu što u konačnici dovodi do njihove izoliranosti i isključivosti

Od ovisnosti do tragičnih posljedica

Ono što je danas realnost jesu podaci koji govore da i mladi i odrasli isuviše vremena provode uz internet i video igre koje zahtijevaju pristup internetu, odnosno umrežavanje s igračima diljem svijeta. Njihovu strast još više pospješuju kompanije koje od toga imaju ogroman profit. Gaming industrija, tj. video i kompjuterske igre postaju konkurencija filmskoj industriji.
Jedna od prvih video igara koja je zaokupila putem interneta ogroman broj igrača 2004. godine plasirala je kompanija Blizzard. Radilo se o multiplayer igri zvanoj World of Warcraft koja je za deset godina donijela dobit od deset milijardi dolara, a sa deset miliona aktivnih pretplatnika. Ova kompanija je lansirala još tri popularne franšize: Diablo, Starcraft i Hearthstone od kojih svaka ima milione korisnika.
U novije vrijeme u svijetu kreirana je aplikacija na mobilnim telefonima – Pokemon Go. Igrači u ovog igri ne vežu se za virtualni izmišljeni svijet, nego nadograđuju već postojeći tako što podrazumijeva fizičko kretanja u traganju i hvatanju Pokemona. Naime, igrač treba pronaći Pokemona na određenom mjestu i to snimiti kamerom na telefonu da bi prešao na slijedeći zadatak ili nivo. Opasnost je što igrač u tom slučaju katkad treba izaći u noći, ili naći se na nekoj zabačenoj lokaciji i ulici. Tako su prošle godine zabilježeni i prvi slučajevi ubistva igrača ove igre.
Među opasnim igrama našla se igra „Izazov - 48 sati“. U ovoj igri zahtijeva se da igrač pobjegne od kuće i izgubi se na dva dana. Namjera igre time je da izazove pažnju roditelja i prijatelja koji bi objavljivali zabrinute poruke i tražili pomoć kako da pronađu svoju djecu. Tu je i igrica „Plavi kit“ koja je uzrokovala mnoga samoubistva djece širom svijeta.
Pored ovih igara, koje zahtijevaju opasne aktivnosti u stvarnom svijetu, tu su i igrice koje mlade vežu za mobitele skoro 24 sata.

Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine