digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Radio BIR: Ramazanski program s velikim učincima

Produkcija Ramazanskog programa za radio i televizijske stanice novi je segment djelovanja Rijaseta Islamske zajednice u BiH

Za razliku od proteklih godina ove godine Islamska zajednica nije očekivala samo da mediji daju svoj doprinos u produkciji te vrste programa i obilježavanju blagoslovljenog mjeseca Ramazana već je bila i aktivni sudionik. Svim zainteresiranim radijskim i televizijskim kućama, cijeneći potrebe muslimana i samih medija, besplatno je stavila na korištenje svoj ramazanski program - 10 TV i 29 radijskih emisija. 

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ-e je inicirala i obezbijedila sredstva, a produkcijski dio posla povjeren je RTV IZ-e "BIR" d.o.o. Sarajevo. Prema reakcijama gledalaca, ramazanski TV serijal od 10 emisija predstavljao je pravo osvježenje u medijskom prostoru, jedan konkretan projekat sa velikim učincima. Također, tv-stanice koje su preuzele emisije izrazile su zadovoljstvo ponuđenim, od izbora tema preko scenarija do snimljenog i finalnog materijala. 

Svaka od TV emisija traje cca. 20. min., a sastoji se iz dva dijela: eseja sa različitim temama meritornih domaćih i stranih autora (kao što su akademici R. Hafizović i E. Karić, š. Jusuf El Karadawi, Seyid H. Nasr i dr.) i ramazanske priče u formi reportaže u kojoj pripadnici različitih esnafa i društvenih grupa govore o svojim ramazanskim iskustvima (ekipa Hitne pomoći, povratnici, rudar, policajac, oficir Oružanih snaga, vatrogasci itd.). 

TV emisije se emitiraju na velikom broju tv-stanica (BHTV, FTV, TVSA, NTV Hayat, HEMA Sarajevo, MTV Igman, RTV ZENICA, RTV Bugojno, Kanal 6 HD Travnik, RTV Živinice, TV Jasmin Vitez, RTV Cazin, RTV Vogošća, Behar TV Int. Sarajevo, RTV Goražde, RTV Visoko, City TV Mostar, NTV Amna Tešanj, TV Sandžak)

Nema sumnje da je odluka Rijaseta Islamske zajednice da, po prvi puta na ovaj način, bude aktivni sudionik kreiranja medijskog izražaja i približavanja blagodati Ramazana gledaocima i slušaocima, iskorak na koji se sa nestrpljenjem čekalo. Prvi koraci ka vlastitoj TV produkciji i TV kanalu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine