digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Alergije u proljeće

Autor: Adna Zulić April 03, 2017 0

Proljeće mnogi doživljavaju kao najnježnije godišnje doba. Buđenje prirode i rađanje boja oko nas, u nama budi osjećaj nježnosti i veselja. Međutim, nekima i sama pomisao na buđenje prirode i širenje raznoraznih cvijetnih mirisa predstavlja ‘noćnu moru’.

Vrba je prva od biljaka koja pupa i lista već od prvog dana proljeća, razne vrste dekorativnog grmlja po parkovima, narcisi i zumbuli intenzivnog mirisa, sve su to biljke koje pupalu, listaju i cvjetaju u skladu sa buđenjem pčela i drugih insekata koji izlaze iz svojih zimskih skloništa gladni i u potrazi za hranom, ali intenzivno širenje mirisa i rasprostiranje peludi zrakom kod nekih ljudi izaziva alergijske reakcije. Zavisno od načina ulaska alergena u organizam reakcije mogu biti, npr kod udisanja peludi, curenje nosa, suzenje očiju, oticanje sluznice nosa i ždrijela, oticanje usana i očnih kapaka, otok cijelog lica, malaksalost, aritmija, nagon za povraćanjem; kod dodirivanja alergena javlja se osip po tijelu, koprivnjača, vodenaste bubuljice i svrab.
Na prve znakove alergijske reakcije potrebno se odmah javiti ljekaru.
*Čajna mješavina za ublažavanje simptoma alergije: pomiješajte po jednu čajnu kašičicu suhe koprive, lista šimšira, stolisnika, kantariona, korijena maslačka i lista maline pa sve to zalijte litrom vrele vode i ostavite da odstoji dva sata. Čaj pijte više puta na dana. Ukoliko čaj pijete poslije jela, možete ga zasladiti medom.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine